Geen asbestvezels aangetroffen bij meting Derde Merwedehaven

Op 15 maart 2012 heeft een tweede asbestmeting bij de afvalberging Derde Merwedehaven plaatsgevonden. Net als bij de eerste asbestmeting, van december 2011, zijn er geen asbestvezels in de lucht aangetroffen.

 

 

Het meetprogramma is in opdracht van de provincie opgesteld en uitgevoerd door bureau Fibrecount. De provincie voert tot aan de sluiting van de afvalberging op 31 december 2012 elk kwartaal een asbestmeting uit.Op 15 maart 2012 waren de weersomstandigheden optimaal voor het uitvoeren van asbestmetingen; droog, zonnig weer met een matige zuid/zuidoosten wind. Gemeten is op 14 locaties, waarbij op 9 locaties onder de invloedsfeer van de stortactiviteiten en op 5 (controle)locaties daarbuiten. De controlemetingen zijn bedoeld om te bepalen wat de asbestconcentratie in de lucht is zonder beïnvloeding door de stortplaats.

Met gebruik van de beste beschikbare analysetechnieken zijn in geen enkel monster asbestvezels aangetroffen. Toch kan de lucht een hele lage concentratie asbest bevatten, die echter niet met de huidige techniek gedetecteerd kan worden. Daarmee kan worden gesteld dat de maximale asbestconcentratie die op 15 maart jl. in de omgeving van de stortplaats was aangetroffen lager ligt dan 27 vezels/m3. Deze concentratie ligt onder de meest strenge door de Gezondheidsraad voorgestelde norm. Daarnaast is op die dag geen verschil aangetroffen tussen de concentraties dichtbij de stortactiviteiten en de concentraties buiten de invloedsfeer van deze activiteiten. Dit betekent dat de inrichting geen bijdrage leverde aan de asbestconcentratie in de omgeving.

Rik Janssen, gedeputeerde Milieu: “Ik ben tevreden over de uitkomsten van de meting. De provincie wil zorgen voor een goede en veilige situatie voor omwonenden tot de sluiting van de stortplaats op 31 december 2012 en de definitieve afdekking. Met de asbestmetingen wil de provincie inzicht geven in de huidige situatie op en rond de afvalberging Derde Merwedehaven”.

Het rapport van de asbestmeting staat op www.zuid-holland.nl/derdemerwedehaven.