overheden en bedrijven kiezen voor duurzame warmtevoorziening

In tijden waarin het steeds lastiger is om duurzame energie-infrastructuren te realiseren is het in de Drechtsteden gelukt om stappen te zetten naar een duurzame warmtevoorziening. Op 6 maart 2012 ondertekende meerdere partijen een overeenkomst om samen op lokaal niveau woningen, winkels en bedrijven van duurzame warmte te voorzien.

 

 

 

 

De overeenkomst is ondertekend door de provincie Zuid-Holland, afvalenergiebedrijf HVC, de Drechtsteden gemeenten, de lokale woningcorporaties Trivire, Tablis Wonen, Woonbron, Woonkracht10 en Rhiant en projectontwikkelaars ABB en ROM-D.Aan weerszijden van de rivieren gaan gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars aan de slag in een zogenaamde kralenstrategie. Straten, wijken en bedrijfsgebouwen worden aangesloten op een duurzame warmtevoorziening op lokaal niveau, zoals een bio-WKK (warmte-kracht-koppeling installatie) of WKO (warmte-/koude opslag).

 

 

In de samenwerkingsovereenkomst zijn 6 kralen benoemd die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, zoals de nieuwbouwwijk Volgerlanden-Oost in Hendrik-Ido-Ambacht, een nieuwe zorginstelling aan de Constantijn Huygenslaan in Papendrecht of restwarmte uitwisseling tussen bedrijven op industrieterrein de Groote Lindt in Zwijndrecht. Ook het Burgemeester Winklerplein in Sliedrecht, Nedstaal-Oceanco in Alblasserdam en het restwarmtenet Dordrecht zijn benoemd als kraal.Op termijn worden deze kralen uitgebreid en aan elkaar geregen tot lokale warmtenetten die met elkaar gekoppeld kunnen worden tot 1 regionaal warmtenet. Misschien dat op termijn aansluiting op het warmtenet van Rotterdam zelfs mogelijk wordt. Door een groot net kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd en kan echte marktwerking plaatsvinden.

 

 

Duurzame warmte zorgt voor tot 50% besparing aan CO2vergeleken met het gebruik van aardgas. Als alle kralen in de Drechtsteden aan elkaar worden geregen, wordt het equivalent van ongeveer 25.000 woningen voorzien van duurzame warmte en koude. Daardoor wordt 36.000 ton CO2 per jaar bespaard. Dit is gelijk aan de jaarlijkse CO2 uitstoot van 16.000 auto’s, of het installeren van 32 windturbines.Daarnaast leveren woningcorporaties een groot voordeel aan huurders in tijden van crisis. Omdat de prijs van gas de komende jaren naar verwachting sterk zal stijgen, kunnen huurders met duurzame warmte hun energiekosten in de hand houden. Ook zorgt de warmtevoorziening voor extra werkgelegenheid en bedrijvigheid in de regio, een van de redenen voor de provincie Zuid-Holland om actief te participeren.