08-03-2012

Cultuur als bodem

DORDRECHT – Het moet prikkelen, nieuwsgierigheid opwekken, aanzetten tot nadenken, maar dan wel met een bepaalde luchtigheid, een tikje humor zelfs. Hoewel heel verschillend in hun kunstuiting hebben Vera Harmsen en Janna Kool eenzelfde opvatting over wat zij met hun werk willen bereiken. Momenteel hebben zij, heel bijzonder, een dubbelexpositie in Dordrecht. Zowel in Pictura als in galerie ‘t Hellend Vlak hangt hun werk.

 

 

In de foyer van Nederlands oudste teekengenootschap lijken de speelse, frisse en heldere illustraties van Janna Kool aan de ene muur een tegenstelling van de ‘analytische’ collages van Vera Harmsen aan de andere muur. Het blijkt niet het geval. Kool en Harmsen leggen uit dat hun werk ook duidelijke overeenkomsten heeft. De gelaagdheid, in de collages van Harmsen soms zelfs letterlijk, de maatschappij als onderwerp, de intentie om tot nadenken aan te zetten. Het is echter niet vanwege deze overeenkomsten of zelfs hun lidmaatschap bij Pictura dat ze momenteel de expositie ‘Cultuur als bodem’ hebben. Een eerdere samenwerking bezorgde hen dit idee.

 

 

 

Een positief protest
De cultuurbezuinigingen waar reeds zoveel over te doen is geweest, brachten de kunstenaressen samen. Ze zijn eensgezind. “Kunst is verweven met onze economie. Het belang is veel groter dan veel mensen beseffen. Het is essentieel”, stelt Harmsen. Kool vult aan: “Het is voor mij de geestelijke ontwikkeling van de maatschappij. Hersenen zijn als spieren. Die moet je blijven trainen.” Vorig jaar organiseerden ze Manifeessie in de Rotterdamse volksbuurt Crooswijk. Een open protest tegen de bezuinigingen waaraan veertig kunstenaars deelnamen, maar dan wel “met een positieve vibe”. Het klikte tussen de twee. Daarom dienden zij eind vorig jaar het verzoek in om bij de eigen vereniging samen te mogen exposeren. Dat werd ingewilligd.

 

 

 

Roodharige illustrator
Harmsen, al tien jaar lid, en Kool, twee jaar lid, roemen Pictura om de sfeer, de mooie professionele kunstselectie en de prachtlocatie van het teekengenootschap aan de Voorstraat 190-192. Ze stralen dat juist zij door de commissie voor de foyer zijn geselecteerd. “Misschien wel de mooiste ruimte van dit prachtige pand”, menen zij. Janna Kool, die zichzelf de roodharige illustrator noemt, toont getekende panorama’s, leporello’s, roltekeningen en korte animaties. Gelaagdheid, verwondering, mensen en landschappen; het zijn elementen die steeds in haar werk terugkeren. Maar altijd met een humoristische twist want “het leven kan van zichzelf al zwaar genoeg zijn.” Vera Harmsen heeft collages onder de titel ‘De Verwarring’ waarmee zij de verwarring van deze tijd wil blootleggen. Ze toont tevens haar Culturele Almanak 2012: een getijdenkalender van Rotterdam en Dordrecht vol belangrijke, opmerkelijke en onbekende culturele data.

 

 

 

Dordtse Culturele Almanak
Aanleiding voor de jaarkalender is een aantal punten. Allereerst haar drive tot spitten en graven en het feit dat “er elke dag iets bijzonders gebeurt en gevierd mag worden.” Feestdagen van allerlei religies, culturele evenementen en belangrijke personen voor de stad staan op de kalender die nog steeds aangevuld kan worden. Nieuwe data worden meegenomen in de tweede druk. “Er gebeurt heel veel, er zijn hele leuke initiatieven maar veel gebeurt underground. Het is mijn idee dit naar boven te brengen. Dat kan weer leiden tot nieuwe ontmoetingen en sociale cohesie. Feesten hebben een functie. Viering geeft cultuur vorm. Mensen zijn hun roots kwijt geraakt. Ik wil dit weer zichtbaar, voelbaar maken. Door bij een betekenis door te graven kun je er wellicht een ander waardeoordeel aan geven.”De Culturele Almanak is te zien en te koop bij Pictura en bij ’t Hellend Vlak.

 

In Pictura is nog tot en met 18 maart de expositie Cultuur als bodem van Vera Harmsen en Janna Kool te bezichtigen. De tentoonstelling wordt afgesloten met een kunstenaarsgesprek op zondag 18 maart om15.00uur. Muzikale/theatrale omlijsting wordt verzorgd door Church of the First Day. Theun Okkerse leidt het tafelgesprek met Vera Harmsen en Janna Kool. Wie meer wil weten over hun werk, hun motivaties enzovoorts is van harte welkom. De kunstenaressen maken belangstellenden heel graag deelgenoot door tekst en uitleg te geven.In galerie ’t Hellend Vlak, aan het Vlak 5, is tevens een tentoonstelling gaande van beide kunstenaressen. Een dubbelexpositie in Dordrecht dus. Opzet van deze expositie is eender als die van Pictura, maar ’t Hellend Vlak noemen de kunstenaressen eerder een ‘collectoritems galerie’. Alvast meer weten over Kool en Harmsen? Zie dan www.jannakool.nl en home.online.nl/veraharmsen.

 

 

Bron:Dordt centraal