Gemeente Papendrecht bij genomineerde ZAP-gemeente 2012

PAPENDRECHT: Dit jaar stond de jury weer voor een moeilijke taak. Zo’n 15 gemeenten hadden een mooi ZAP-verslag ingestuurd en hieruit moesten zij de genomineerden bepalen. Uiteindelijk is na uitgebreid juryberaad bekend geworden dat de volgende gemeenten voor de ZAP-gemeente 2012 zijn genomineerd De volgorde is uiteraard volstrekt willekeurig!

 

 

 

 

1. Papendrecht Deze gemeente kent een relatief grote, trouwe vrijwilligersgroep. Afgelopen jaar ontvingen maar liefst 96 personen een speldje en werden met een muzikale bijeenkomst flink in het zonnetje gezet. In de loop van de jaren zijn er vaak spontaan mooie initiatieven gestart. Zo is de actie ‘Jouw straat, mijn straat’ opgezet om daarmee buurtbewoners te motiveren hun leefomgeving ook schoon te houden. Daarnaast is er een snoeprouteoverleg waarbij betrokken partijen met elkaar tot een oplossing van het probleem proberen te komen. Ook de jeugd is bij het zwerfafval betrokken. Zo heeft groep 8 van basisschool De Knotwilg een ware milieurap gemaakt en daarmee de 4e plaats bij Wecycle behaald. Kortom, Papendrecht zit niet stil!

2. Houten Deze nieuwkomer laat direct flink van zich horen. Vooral de jeugd is erg betrokken. Van Houten Noord tot Houten Zuid zetten vrijwilligers zich in om hun omgeving vrij te houden van zwerfafval. De activiteiten zijn zeer divers. Zo konden basisscholen meedoen aan een actie om een plan te maken waarmee ze de schoolomgeving schoonhouden en ook het thema schoon behandelen. Ook de middelbare scholen omarmen het thema en hebben in een convenant afspraken gemaakt over een schone school omgeving. Tot slot gaat de werkgroep Schoon regelmatig aan de slag rond sporthal De Slinger om een schone sportomgeving te bereiken.

3. Veldhoven Veldhoven doet vooral veel met de jeugd. De Greenkids kinderdenktank bestaat uit enthousiaste basisschoolleerlingen die nadenken over milieucampagnes en wat kinderen en volwassenen kunnen doen om het milieu te verbeteren. Ook het Prins Willem Alexander college is zeer actief. Wekelijks maken de leerlingen hier de omgeving rondom het schoolplein zwerfafvalvrij. Afvalverwerkingsbedrijf Baetsen heeft een lespakket over afval dat basisscholen kosteloos kunnen gebruiken.