Politie laat feestvierders blazen met carnaval

 

De politie Midden en West Brabant houdt tijdens de komende carnavalsdagen diverse alcoholcontroles in de gehele regio.

 

 

 

 

Iedere alcoholcontrole zal zich na enige tijd verplaatsen naar een andere locatie. Het doel hiervan is de pakkans maar ook het pakkansgevoel te vergroten. Het is niet de bedoeld om het carnavalsfeest te verzieken, maar juist om te voorkomen dat er toch bestuurders zijn die denken met een slok op een voertuig veilig te kunnen besturen. Zij zorgen vaak voor veel ellende. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.

 

Jaarlijks zijn er 150 doden en gemiddeld 3.500 ziekenhuisgewonden in het verkeer te betreuren, veroorzaakt door bestuurders met teveel alcohol op. Veelal zijn de verwondingen ernstig, omdat dronken automobilisten vaker te hard rijden en minder vaak hun gordel om hebben. Naast gewonden en doden veroorzaken dronken bestuurders veel schadeongevallen. Daarom controleert de politie intensief in het verkeer.

 

Het is wettelijke verboden om een voertuig, óók een (brom)fiets, te besturen onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen. Het is een misdrijf en kan leiden tot een hoge geldboete, het verplicht volgen van dure cursussen, invordering van het rijbewijs en zelfs gevangenisstraf. Daarnaast kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen het rijbewijs ongeldig verklaren. Sinds december 2011 kan ook een alcoholslot worden opgelegd.De alcohollimiet voor ervaren bestuurders is 0,5 promille. Voor beginnende bestuurders is dat 0,2. Een enkel glas bier kan dan voor sommige mensen al te veel zijn. Voor deze lagere limiet is gekozen omdat is gebleken dat bestuurders die minder dan vijf jaar rijervaring hebben, vaker bij verkeersongevallen betrokken zijn. Al met al redenen om gebruik te maken van het openbaar vervoer, taxi of een echte BOB te regelen. De slogan is niet voor niets 100% BOB 0% OP.

 

Wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam? Na consumptie komt alcohol in de maag terecht en wordt vervolgens opgenomen in het bloed. Via het bloed bereikt de alcohol in ongeveer tien minuten de hersenen. Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen waardoor remmingen wegvallen en de concentratie en het geheugen verminderen. Ook neemt de zelfoverschatting bij de gebruiker toe. De consumptie van alcohol heeft ook effecten op het rijgedrag. De stuurtaak wordt slechter uitgevoerd waardoor de bestuurder meer gaat slingeren. Daarnaast neemt de reactietijd toe. Doordat een bestuurder onder invloed van alcohol onverschillig wordt, zal hij ook minder geneigd zijn om voor zijn verminderde rijvaardigheid te gaan compenseren. Daar komt nog eens bij dat de gebruiker zijn eigen mogelijkheden overschat en de risico’s onderschat.

 

 

Foto:Politie Midden West Brabant