Tentoonstelling op zoek naar Pirosmani (1862-1918)

Het Dordrechts Museum toont van 6 mei t/m 30 september een grote overzichtstentoonstelling van Niko Pirosmani (1862 – 1918), een naïeve schilder uit Geörgië. Het is voor de eerste keer dat er zoveel schilderijen (45!) van deze kunstenaar in Nederland worden getoond.

 

 

De aanleiding voor de tentoonstelling is de zoektocht van de Dordtse schilder Rein Dool (1933) naar Pirosmani. Al jaren is Dool gefascineerd door de Georgische kunstenaar en ondernam hij reizen naar Georgië. Vanuit die persoonlijke betrokkenheid schilderde Dool een prachtige hommage aan Pirosmani die ook wordt geëxposeerd.

De film die Mattias IJlstra en Stan van Houcke maakten van Rein Dools zoektocht naar de schilder krijgt in de museumzalen een bijzondere plek.

Een twintigtal documentaire foto’s van fotograaf en tijdgenoot Dimitri Ermakov maken de tentoonstelling compleet.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Georgisch Nationaal Museum in Tbilisi. Ook de Georgische Ambassade is intensief betrokken bij de voorbereidingen. Op 5 mei a.s. wordt de tentoonstelling geopend door mevrouw Sandra Roelofs, de first lady van Geörgië.