Jeugd komt nog te gemakkelijk aan alcohol

REGIO – Het is voor jongeren tot 16 jaar nog steeds te gemakkelijk om aan alcohol te komen. Dat blijkt uit onderzoek met ‘mysterie shoppers’. Het alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?! wil zich de komende tijd meer richten op handhaving. Dit is met de nieuwe Drank- en Horecawet beter mogelijk.

 

 

 

 

Slechts in 22 procent van alle gevallen waarbij een 15-jarige op verschillende plekken in de regio alcohol wilde kopen, werd naar leeftijd gevraagd. Het blijkt dat slijterijen het meest opletten. Daarna volgen supermarkten, sportkantines en horeca. Bij cafetaria’s werd helemaal niet naar leeftijd gevraagd. Het alcoholpreventieproject richt zich op drie pijlers: beleid, preventie en handhaving. Voorzitter Dirk van der Borg: “De handhaving is de achilleshiel van het programma. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit had te weinig mankracht om in deze regio te handhaven. Met een nieuwe wet in 2012 krijgen gemeenten zelf de bevoegdheid om toezicht te houden op naleving van de Drank- en Horecawet.” Hij ziet dan ook voldoende mogelijkheden om de komende tijd meer en strenger te handhaven.

 

 

In meerdere weekenden in november vorig jaar zijn in totaal 156 aankooppogingen gedaan bij supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria’s en sportkantines. Ook zijn verschillen gemeten tussen de negentien gemeenten in Zuid-Holland Zuid die deelnemen aan Verzuip jij je Toekomst?!. Het best scoren de gemeenten Oud-Beijerland en Binnenmaas (met 50 procent naleving). “Een belangrijke voorspeller van alcoholgebruik onder jongeren is de beschikbaarheid van alcohol. Dit blijkt uit eerder onderzoek”, licht Van der Borg de reden voor het onderzoek toe. “We proberen natuurlijk die beschikbaarheid terug te dringen. Daarom wilden we in dit onderzoek bekijken hoe makkelijk het voor jongeren is om alcohol aan te schaffen op die plaatsen waar zij veel komen, de zogenaamde hotspots. En daar is, zo blijkt uit dit onderzoek, maar één antwoord op: veel te gemakkelijk.”

Bron:Dordt centraal