Eindrapport Moerdijk: communicatie rommeltje

De overheidscommunicatie tijdens en na de chemiebrand in Moerdijk was een rommeltje. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert dat er op 5 januari 2011 geen regie was en dat de verschillende overheidsorganen elkaar tegenspraken. Dat maakte het er voor de burgers niet duidelijker op.

 

 

 

 

Dat staat in het rapport over de brand bij Chemie-Pack dat de onderzoeksraad donderdagochtend heeft gepresenteerd. Volgens de raad leek het er soms op dat de overheid informatie achterhield, doordat de media sneller deskundigen opvoerden die de situatie interpreteerden. Dat kwam omdat de veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid niet snel genoeg duidelijk maakten welke stoffen bij de brand waren vrijgekomen en wat de gevolgen waren voor de burgers.

 

Terugbrengen veiligheidsregio’s

De Onderzoeksraad adviseert om sneller informatie te delen aan gemeenten en veiligheidsregio’s waar een ramp of crisis is. Het terugbrengen van het aantal veiligheidsregio’s in Nederland (nu 25) wordt aanbevolen.De veiligheidsregio’s erkennen dat de crisiscommunicatie bij rampen beter moet. Het overkoepelende beraad van veiligheidsregio’s schaart zich achter de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de chemie-brand bij Moerdijk.

 

De onderzoeksraad concludeert dat het ontstaan van de brand in Moerdijk te wijten is aan Chemie-Pack. Op het bedrijf is in strijd met de vergunning gewerkt met open vuur. Er stonden teveel brandbare chemicaliën bij elkaar en het bedrijf kon een beginnende brand niet blussen. De brandbare vloeistoffen zaten ook nog eens in kwetsbare plastic containers. Chemie-Pack is steeds door de controles geglipt, zegt voorzitter van de onderzoeksraad Tjibbe Joustra. Verder was de gemeente Moerdijk te lankmoedig met het handhaven van het toezicht op de gebreken bij Chemie-Pack.

 

Na de brand vroeg de regionale brandweer in West-Brabant snel om steun. De gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant waren te traag met opschalen.De onderzoeksraad wil dat chemiebedrijven meer aandacht besteden aan de manier waarop brandbare vloeistoffen worden opgeslagen.

Bron:Rtv rijnmond