Noordoevers blijft regionaal project

Het zal vrijwel geen inwoner van Zwijndrecht ontgaan zijn dat er plannen zijn om de strook langs de Veerse Dijk, aan de kant van de Strooppot en de Rietbaan, te bebouwen met woningen. Het is ruimtelijk gezien een erg rommelig gebied. Het zou geweldig zijn als daar een grondige opknapbeurt zou plaatsvinden. De kansen voor woningbouw aan het water werden hoog ingeschat. De crisis op de woningmarkt en in de economie zit ons helaas nu al enkele jaren dwars. De Regionale OntwikkelingsMaatschappij Drechtsteden (ROM-D) die het plan Noordoevers zou realiseren, ondervindt ook de gevolgen van de crisis.

 

 

Ondanks bijstelling van de plannen zit er een flink tekort op het project en de bank leent minder geld uit om het plan te kunnen uitvoeren. Bovendien is ROM-D niet opgericht voor woningbouwprojecten, maar voor het ontwikkelen van bedrijfsterreinen. Daarom voeren de zes Drechtstedengemeenten (die deel uitmaken van ROM-D) momenteel een discussie om het plan met z’n zessen over te nemen. Het was en blijft daarmee een regionaal project. Het Drechtstedenbestuur wordt de opdrachtgever. Ambtenaren van de gemeente Dordrecht zullen worden ingezet om het plan daadwerkelijk in uitvoering te nemen. Daar zit meer deskundigheid en menskracht dan in de andere gemeenten. Alle gemeenten zijn financieel verantwoordelijk, ook al doen Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht een extra duit in het zakje.

 

Het is logisch dat ingespeeld gaat worden op de gewijzigde economische omstandigheden. Wat dat voor het plan betekent, zal in de komende tijd nader bekeken worden. Wij hopen dat het gaat lukken!

 

Wethouder A.T. (Aaike) Kamsteeg, Ruimtelijke Ontwikkeling