expositie Down’s Upside in Papendrecht

PapendrechtIn de hal van het gemeentehuis en bij de kunstuitleen in Papendrecht zijn van 15 februari tot 6 april portretfoto’s te zien van kinderen met het Downsyndroom. De achterliggende gedachte van de expositie is om de beeldvorming van kinderen met het Downsyndroom positief te beïnvloeden. Zorgaanbieder Gemiva-SVG Groep, die in Papendrecht enkele activiteitencentra heeft voor mensen met een verstandelijke handicap, organiseert de expositie.

 

Fotografe Eva Snoijink had jarenlang een beangstigend beeld had van kinderen met het Downsyndroom. “Tot ik een keer Pien moest fotograferen, een meisje met het Downsyndroom. Wat een lief kind! Vrijwel tegelijkertijd werd ik geconfronteerd met de test op het Downsyndroom die ouders kunnen doen als ze pas zwanger zijn. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik kreeg het idee om een fotoboek te maken met kinderen met het Downsyndroom, aanvankelijk voor in wachtkamers bij verloskundigen en gynaecologen. Schoonheid zit soms ook in imperfectie. Het uiteindelijke resultaat is het boek De Upside van Down, waarvan inmiddels een vijfde druk is verschenen.”

Derde activiteitencentrum in Papendrecht
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt onder andere kinderen met het Downsyndroom. “Wij richten ons op ondersteuning van kinderen en volwassenen met een handicap en hun familie”, vertelt Nella Rijsdijk, locatiehoofd van onder andere drie activiteitencentra voor mensen met een handicap in Papendrecht. “Wij ondersteunen ook kinderen en volwassenen met andere verstandelijke handicaps. Daarnaast zijn wij er ook voor mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel. Wij hebben net ons derde activiteitencentrum in Papendrecht geopend aan de Johannes Vermeerstraat. Op dit moment is iedereen daar aan het wennen aan de nieuwe werkomgeving. Het aanbieden van de expositie is één van de manieren om de gemeente Papendrecht te bedanken voor het aanpassen van het voormalige schoolgebouw aan onze wensen. Het resultaat is prachtig! Als iedereen zijn draai gevonden heeft nodigen wij heel Papendrecht uit om te komen kijken in onze nieuwe activiteitencentrum!”