Scholieren beleven HVC en EIC-Mainport

DORDRECHT – Vijftig leerlingen van de locatie Kapteynweg van het Stedelijk Dalton Lyceum keken vorige week dinsdag hun ogen uit in een EIC-laboratorium nabij de Rotterdamse haven en in de Dordtse afvalcentrale HVC. In de Week van de Procestechniek proefden de tweedejaars scholieren alvast van het ‘echte’ technische werk.

 

 

Doel van de excursie was om leerlingen te prikkelen en ze te informeren over techniekgerelateerde beroepen. Die kennismaking is zeer belangrijk, vindt organisator en techniekdocent A. Gramsma. “In het theoretisch onderwijs krijgen leerlingen alleen techniek als vak in het eerste jaar. In het tweede jaar is techniek geïntegreerd in natuurkunde. Door het geringe aanbod van techniek, kiezen weinig leerlingen voor het profiel natuur en techniek. Terwijl er genoeg leerlingen met technisch talent zijn.”

 

Leerlingen waren zeer onder de indruk van de bedrijvigheid bij EIC-Mainport en bij de afvalcentrale. In het laboratorium maakten ze zelf haargel en badzout, terwijl ze bij HVC het vuilverbrandingsproces van dichtbij konden aanschouwen. Vuil verbranden bleek veel ingewikkelder dan de scholieren hadden verwacht. Dat de warmte die vrijkomt bij afvalverbranding ook kon worden gebruikt om bedrijven en woningen te verwarmen, vonden ze fascinerend. “Het is leuk eens van dichtbij naar technische zaken te kijken”, merkte een leerling op.

De eendaagse excursie smaakte naar meer. “Het was een erg geslaagde dag”, concludeerde docent A. Gramsma. “Dit zouden we minimaal jaarlijks moeten herhalen. Liefst dit schooljaar nog. Als er bedrijven zijn die graag leerlingen enthousiastmeren voor hun technische sector, mogen die zich bij mij melden.” Als het aan de leerlingen ligt, volgen er nog veel excursies. Zo zouden ze graag meer willen zien van medische techniek, elektrotechnische techniek en verkeerstechniek.