Zuid-Holland bundelt krachten voor watereducatie

 

In het kader van het provinciale programma Stroom wordt komend voorjaar een nieuw lesprogramma waterveiligheid/waterkwantiteit ‘Droge Voeten’ ontwikkeld.In 2011 is al een lespakket ‘Water Leeft!’ over waterkwaliteit ontwikkeld en dat wordt nu via diverse NME-centra in Zuid-Holland uitgezet richting het basisonderwijs.

 

 

 

Samenwerking waterschappen en Natuur- en Milieueducatie
In het programma Stroom werken de provincie Zuid-Holland, de gezamenlijke Zuid-Hollandse NME-diensten en de waterschappen (hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap van Rijnland) samen aan educatie op het thema water. Zo worden diverse projecten en producten op dit thema gebundeld, ontwikkeld en geactualiseerd.

 

Waterveiligheid en -kwantiteit
Het lesprogramma ‘Droge Voeten’, gericht op zowel primair als voortgezet onderwijs, confronteert leerlingen met de wateropgave in Zuid-Holland: welke gevolgen heeft de klimaatverandering voor de waterkwantiteit en waterveiligheid in de provincie? In het voorjaar van 2012 wordt een debat met leerlingen van diverse scholen in de provincie georganiseerd om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp en het lesprogramma.

 

Watervlo
In het kader van Stroom zal van februari t/m april 2012 ook het educatieschip De Watervlo in verschillende gemeenten in Zuid-Holland aanmeren. Aan boord zullen leerlingen van het basisonderwijs op een spetterende maar vooral educatieve manier kennismaken met het begrip water in al haar facetten.

 

Uitgangspunten Stroom
Bij de invulling van de programma’s binnen Stroom worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
aansluiting zoeken bij het provinciale/lokale klimaat- en waterbeleid;
aansluiten bij de werkwijze en inhoudelijke doelen van het onderwijs in Zuid-Holland (vraaggerichte benadering)
aansluiting zoeken bij bestaande educatieve materialen en initiatieven (lokaal en landelijk)
komen tot een meer structurele, efficiënte en effectieve aanpak en ondersteuning van de thema’s water en klimaat/energie in het Zuid-Hollandse onderwijs.

 

Meer informatie:
Namens de waterschappen:
Marlinde Hoek, Hoogheemraadschap van Rijnland, tel. 071 306 30 57 / 06 15 10 91 45
Namens de Zuid-Hollandse NME-diensten:
AnnemarieLammers / Neeldert van Laar, Duurzaamheidscentrum Weizigt Dordrecht, tel. 078 770 44 29