Nieuwjaarsreceptie  Dordrecht

DORDRECHT – Voor het Dordtse gemeentebestuur blijft veiligheid en de bestrijding van overlast hoog op agenda staan in 2012. “Niet om mensen dwars te zitten, maar om de leefbaarheid hoog te houden”, zei burgemeester Arno Brok maandag tijdens een drukbezochte nieuwjaarsborrel van de gemeente in het Stadhuis.

 

 

 

 

 

De bestrijding van overlast in de Colijnstraat en omgeving en de aanpak van illegale kamerverhuur zijn belangrijke speerpunten van dit college. Maar ook bij het coffeeshop- en horecabeleid blijft Dordrechteen strakke lijn volgen, zei Brok. Een café en twee theehuizen kregen eind december van de gemeente geen exploitatievergunning na een negatief Bibob-advies. Dat beleid wordt dit jaar verder aangescherpt. “Mensen met een crimineel verleden krijgen geen horecavergunning in Dordrecht”, stelde de burgemeester. “Iedere twee jaar gaan we toetsen of de coffeeshops nog aan de regels voldoen. We willen een scheiding aanbrengen tussen goede nering en overlastgevende activiteiten.”

Minder meer
Het jaar 2012 wordt een jaar van ‘minder meer’. Brok vroeg daarom om aandacht voor de mensen aan de rand van de samenleving. “Maar we moeten ons ook geen brede recessie laten aanpraten. Er is nog steeds veel mogelijk. Het succes van de komst naar Dordt van het Nationaal Onderwijsmuseum is daar een mooi voorbeeld van. We hopen op een mooie aanvulling op het Hofkwartier als toeristische trekpleister. Het is meer dan de verbouwing van De Holland. Het gaat om de dynamiek die we het komende jaar meer hopen te zien.” Waar 2011 begon met de brand in Moerdijk, stond de eerste week van 2012 in het teken van wateroverlast. “De Dordtenaar bleef rustig, hij is verweven met dit feit”, merkte Brok. “Sterker nog, het zorgde voor een sociale cohesie die je waarschijnlijk met geen enkel sociaal programma kunt bereiken. En het heeft veel toeristen opgeleverd, zo zag ik vanuit mijn woning aan de Merwede.”

Bron:Dordt centraal