GGD zhz blijft gewoon testen op soa

Jongeren en mensen uit risicogroepen blijven ook in 2012 gewoon welkom voor een gratis en anonieme soa-test bij de GGD Zuid-Holland Zuid.Een van de kerntaken van de GGD is voorkoming en bestrijding van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). De GGD gaat zich, per ingang van 1 januari 2012, specifiek richten op jongeren t/m 24 jaar en mensen met een verhoogd risico op soa’s. Dat zijn bijvoorbeeld mannen die seks hebben met andere mannen, prostitutiebezoekers, prostituees, mensen met een partnerwaarschuwing, of mensen die afkomstig zijn uit een land waar hiv veel voorkomt.

 

 

 

Alleen testen op chlamydia
De soa-testen worden wel gerichter ingezet. Voorheen werden bezoekers van de soa-poli getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Op grond van de cijfers van de afgelopen jaren blijkt dat bij het merendeel van de jongeren alleen chlamydia wordt gevonden.Jongeren t/m 24 jaar (zonder verhoogd risico) zullen daarom in principe alleen nog op chlamydia worden getest. Bijkomend voordeel is dat dit minder belastend is, omdat er geen bloedtest hoeft worden afgenomen.

Groepen met hoger risico
Chlamydia, Gonorroe, syfilis en hiv zijn soa’s die regelmatig worden gevonden bij mensen uit risicogroepen. Bij deze groep wordt dan ook een uitgebreide soa-test afgenomen. Wanneer er bij een jongere ook sprake is van een verhoogd risico, dan wordt eveneens een uitgebreide test afgenomen.

Wanneer naar de huisarts?
Bent u 25 jaar en ouder en valt u niet onder de groep met een hoger risico, dan kunt u bij uw huisarts terecht. Een test bij de huisarts wordt meestal door de zorgverzekeraar vergoed.

Afspraak maken?
De soa-poli is gevestigd in onze hoofdlocatie in Dordrecht. Voor het maken van een afspraak met de soa-poli kunt u van maandag t/m donderdag tussen 11.00 en 12.00 uur bellen met de poli, t. 078 – 770 85 06.