Drie nieuwe tentoonstellingen in Pictura

 

Show Yourself: going to the etch’ is een expositie specifiek gewijd aan de magie van het etsen. De deelnemende kunstenaars laten de vernieuwingen binnen deze techniek zien, die continu in beweging is. Zo ontstaat een zoektocht naar de grenzen, de randen van deze grafische kunstvorm.

 

 

 

 

Een ets toont het persoonlijke handschrift van de kunstenaar in al zijn intieme details. Anderzijds is de relatie tussen een ets en de toeschouwer afstandelijker en indirecter, omdat de afbeelding via het drukproces een omweg aflegt. Dit voor etsen kenmerkende spanningsveld, tussen intimiteit en afstandelijkheid, schept in onze ogen ruimte voor eigenzinnigheid en verbeelding.Klassiek etsen herbergt een traditie van strenge regels en procedures waarmee makers zich tot het proces dienen te verhouden. In werkplaatsen is voelbaar dat het niet om een techniek, maar om een cultuurgoed gaat. In onze postmoderne beeldcultuur, zowel in de samenleving en beeldende kunst, is de sfeer echter anarchistisch. De enige regel is: er zijn geen regels. Niet een procedure of traditie, maar de eigen individuele impuls is leidend.Deze tentoonstelling laat zien hoe twee werelden – die van beheersing, vakmanschap en traditie en die van chaotische en moderne beeldcultuur – elkaar raken en verrijken.

 

Deelnemende kunstenaars:
Claudia Botero, Laura Casas Valle, Aline Eras, Mirka Ferabegoli, Saskia de Marée, Rinke Nijburg, Stijn Peeters, Tijs Rooijakkers, Cornelie Samsom, Susanne Sørensen en Rob Voerman.Rondleiding zondag 5 februari om 13:30 uur door Ondine de Kroon en Diana van Hal.Graag opgeven via info@pictura.nl. Aansluitend lezing door Ondine de Kroon, om 15 uur.Kunstenaarsgesprek zondag 12 februari, 15 uur