Toch hoop voor wegbezuinigde buslijnen

 

Er is een goede kans, dat er toch onderzoek komt naar alternatieven voor de wegbezuinigde buslijnen 1 en 6, in Dordrecht. D66 diende daarvoor dinsdag een motie in, maar die haalde in de gemeenteraad geen meerderheid. Wim van de Kruijff (CDA) zei na afloop van het debat, dat dat kwam door een misverstand. Dat kan in januari gecorrigeerd worden.

 

 

 

 

De Dordtse gemeenteraad oordeelde dat de al twee jaar durende proef met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers ook in 2012 moet worden voortgezet. Omdat lang niet alle 8.000 ouderen daarvan gebruik maken, zo blijkt uit onderzoek, blijft van de gereserveerde 600.000 euro op jaarbasis bijna de helft van het geld ongebruikt. De PvdA diende daarom een motie in, om dat geld te gebruiken door ook minima gratis te laten reizen met de stadsbussen.

 

Beter voor Dordt, VVD en CDA, die in Dordt de coalitie vormen, stemden tegen de motie. “Want wie zijn de minima?”, vroeg Van der Kruijff zich af: “Zijn dat de 3700 mensen met een uitkering, AOW-ers, kleine zelfstandigen en ZZP-ers met weinig inkomen? Eer je uitgezocht hebt wie de echte minima zijn, is het geld op”. Cor van Verk (PvdA) sprak van een sociale motie, maar die haalde het dus niet.Paul Tiebosch (D66) diende ook een motie in, na een gloedvol betoog, waarin hij pleitte voor optimaal bereik voor iedereen van belangrijke plekken in Dordrecht, zoals begraafplaats Essenhof en de locatie Amstelwijk van het Albert Schweitzerziekenhuis. Omdat het ziekenhuis deze locatie wilde sluiten, hoeft daar geen bus meer naar toe, dacht vervoerder Arriva. Maar het ziekenhuis draaide die beslissing terug.

 

De coalitiepartijen veronderstelden, dat Tiebosch het overblijvende geld uit de gratis OV-pot wilde gebruiken om de wegbezuinigde buslijnen terug te krijgen. “Maar dat hebben we als voltallige Raad al eerder gevraagd aan wethouder Mos. Dat bleek zo duur, dat het niet zinvol is om de wethouder met dezelfde vraag opnieuw naar Arriva te sturen”. Die conclusie bleek echter gebaseerd op een misverstand.”Als het CDA en de anderen nou even aan mij gevraagd hadden wat ik precies bedoelde, dan was dit niet gebeurt”, mopperde de D66-er na afloop van de raadsvergadering. Van der Kruijff beloofde beterschap: “Als je bedoelt, dat je alternatieven wilt laten onderzoeken, bijvoorbeeld of Flex Overschie uit Rotterdam ook iets voor ons is, dan zullen we dat de volgende keer wel steunen”.

 

 

Bron en tekst:Rtv Rijnmond’