Nieuwe Toorop voor Dordrechts Museum

 

DORDRECHT – Het schilderij Vruchten in herfst, gemaakt door Charly Toorop, is toegevoegd aan de collectie van het Dordrechts Museum. Het schilderij met daarop appels, een peer en wat druiven op een vensterbank is vanaf vrijdag te zien aan de muur van het museum.

 

 

 

Het pas verworven schilderij is een aanvulling op de collectie van het Dordrechts Museum, waarin stillevens altijd al een prominente plaats innemen. In het vorig jaar vernieuwde museum is een zaal geheel aan het genre gewijd. Stillevens uit de Gouden Eeuw worden gecombineerd met moderne werken, zoals het Stilleven met appels en peren (circa 1944) van Pyke Koch. Een schilderij dat wat onderwerp en thematiek sterke overeenkomsten heeft met Drie vruchten.

 

 

 

Familie
Charley Toorop ontwikkelde in de jaren ’30 van de vorige eeuw haar krachtige, zeer persoonlijk realistische stijl. Die paste ze toe in stillevens maar ook in haar talrijke portretten. Het Dordrechts Museum had van Charley Toorop al een meer abstract bloemstilleven. Van haar vader Jan Toorop en haar zoon Edgar Fernhout zijn in het museum eveneens schilderijen te zien.