Wat doe jij bij een ramp?

 

Een brand, een ontploffing, een gifwolk…. We moeten er niet aan denken. Toch is het goed af en toe wel na te denken over risico’s in onze leefomgeving. Hoe klein de kans dat er iets gebeurt ook is. Want áls er iets ernstigs gebeurt, is het belangrijk dat u weet wat u moet en kunt doen. Een speciaal gemaakte online-game helpt iedereen bij onze bewustwording.

 

 

 

 

Het is uitermate belangrijk als ment weet wat men moet doen als er iets ernstigs gebeurt. Let wel dat wat u moet doen afhankelijk is van het incident. Dit is dus niet altijd hetzelfde. Door in een crisissituatie juist te handelen, kunt u erger voorkomen. En misschien zelfs levens redden, van uzelf en van anderen. Het spel helpt daarbij.

 

Transport gevaarlijke stoffen
Het transport van gevaarlijke stoffen vindt plaats door heel Nederland en ook in deze regio en uw woonplaats. Deze gevaarlijke stoffen gaan van en naar bedrijven die hiermee werken. De bedrijven gebruiken die gevaarlijke stoffen voor het maken van producten die u dagelijks gebruikt, zoals schoonmaak-middelen, verpakkingsmaterialen, brandstof voor de auto of medicijnen. Het transport van deze stoffen vindt niet alleen over de weg, het water of het spoor [plaats, maar ook door ondergrondse buisleidingen. En het zal iedereen duidelijk zijn dat dit transport niet zonder gevaar is. Diverse overheden, zoals de provincie, de veiligheidsregio en gemeenten werken samen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Maar als er toch onverhoopt ongelukken gebeuren spelen inwoners zelf een belangrijke rol?

 

Wat doe jij bij een ramp?
Om op een zo realistisch mogelijke manier te ervaren hoe het is tijdens een ramp en om te leren wat men allemaal moet doen, kan men nu een spel spelen. Het spel is in het kader van het Jaar van het Transport en Veiligheid gemaakt in opdracht van de Provincie Zuid-Holland en de vier Veiligheidsregio’s in onze provincie. Ga naar de website: http://www.watdoejijbijeenramp.nl en speel of ervaar het zelf!