Dordt twijfelt over oude kraanbaan Stadswerven

 

De sloop op de Stadswerven in Dordrecht is in volle gang. Vrijwel alles verdwijnt om plaats te maken voor een nieuwbouwwijk, maar de oude kraanbaan staat er nog. De vraag is of de baan een plekje kan krijgen tussen de nieuwbouw, of dat hij moet verdwijnen. Wethouder Piet Sleeking kreeg donderdag een rondleiding over het terrein.

 

 

 

 

“ In het oorspronkelijke stedenbouwkundig plan is afgesproken dat een deel van de kraanbaan behouden zou blijven. De Stadswerven is een industrieel gebied en de gemeente kiest er juist voor om zoveel mogelijk karakteristieke elementen te behouden omdat ze karakter geven aan het gebied,”aldus wethouder Piet Sleeking.

 

De meningen zijn verdeeld, want fraai is het betonnen gevaarte uit de jaren dertig van de vorige eeuw niet. Op de kraanbaan reed vroeger een kraan om goederen van schepen te laden en lossen, maar hij wordt al jaren niet gebruikt en dat is te zien. Om het stukje industrieel erfgoed op te knappen en te integreren in het nieuwbouwproject, bijvoorbeeld in de vorm van een uitkijkpost, zal er diep in de buidel moeten worden getast.Burgemeester en wethouders denken na over een ambtelijk voorstel, want Dordrecht is zuinig op cultureel erfgoed. Zo heeft de voormalige machinefabriek de Biesboschhal ook al een nieuwe bestemming gekregen en ligt er een plan voor de oude scheepshellingen.De komende tijd zal er gekeken moeten worden naar een eventuele nieuwe functie voor de kraanbaan,en of er geld kan worden vrijgemaakt om hem in het nieuwbouwontwerp te laten passen.

 

 

Bron en tekst:Rtv rijnmond