Winkelketen Landgraaf in de problemen

Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond zijn boos op modeketen Landgraaf. De vakbonden vragen Landgraaf per brief om voor woensdag 7 december de achterstallige salarissen te betalen aan ruim honderdvijftig medewerkers. Lukt dat niet, dan willen de vakbonden dat Landgraaf faillissement aanvraagt, zodat het UWV de loonbetaling kan overnemen. Landgraaf, een keten met zo’n zestig filialen door het hele land, heeft nagelaten de salarissen van oktober en november te betalen en sommige werknemers hebben zelfs het salaris van september nog niet gekregen. De bonden hebben het afgelopen jaar al vaker met Landgraaf gesproken over salarisachterstanden. Ook melden zich regelmatig werknemers bij de bonden die de wanhoop nabij zijn over de situatie bij Landgraaf.

 

 

 

Bestuurder Niels Suijker van FNV Bondgenoten: “Hoe triest het ook is, er moet nu iets gebeuren.” Michiel Wallaard, bestuurder CNV Dienstenbond vult aan: “We hopen dat Landgraaf zijn verantwoordelijkheid neemt door óf de lonen uit te betalen, óf faillissement aan te vragen.”

 

CNV Dienstenbond geeft Landgraaf tot woensdag 7 december de tijd om de salarissen tot en met november alsnog te betalen. Of, als dat niet lukt, om zelf het faillissement aan te vragen. Gebeurt dat niet, dan beslissen de leden over een faillissementsaanvraag door de bonden.Al een jaar lang kampt jullie werkgever Landgraaf met betalingsproblemen. Inmiddels is de betalingachterstand hard aan het oplopen. De salarissen van oktober en november zijn niet betaald en een deel van het personeel wacht nog op salaris van september en zelfs augustus (medewerkers met een nulurencontract).

 

Onhoudbare situatie
De afgelopen week is in meerdere filialen de stroom afgesloten vanwege betalingsachterstanden aan de energieleverancier. Andere filialen hebben bericht gekregen dat hen hetzelfde lot treft. De situatie is onhoudbaar geworden. Landgraaf is ten dode opgeschreven. Leden en medewerkers vragen de vakbonden uitdrukkelijk om actie te ondernemen.

 

Uitsluitsel vóór 7 december gevraagd
Aan die oproep geven we gehoor. CNV Dienstenbond heeft jullie werkgever daarom op 2 december verzocht om uiterlijk vóór woensdag 7 december aan alle medewerkers de salarissen tot en met november te betalen. Lukt dat niet, dan verzoeken wij Landgraaf om zelf het faillissement aan te vragen. Dat is de enige manier om te garanderen dat je nog al je salaris krijgt, want dan neemt het UWV de salarisbetaling over.

 

Faillissementsaanvraag door vakbonden
Als Landgraaf de salarissen niet betaalt, maar tevens weigert om het faillissement aan te vragen, dan zullen de bonden dat doen als de leden daarmee instemmen.

 

Bron en foto:Papendrechtsnieuws