29-11-2011

En[zoo]voort

 

Joke Maarleveld (1952) toont in de maand december 2011 haar werk in Fotogalerie Zwijndrecht, Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht.

 

 

 

 

 

Er wordt bij de aanleg van een dierentuin of de bouw van een museum altijd goed nagedacht. Er wordt moeite gedaan om alles zo mooi mogelijk te maken, maar als de architecten en schilders naar huis zijn, verstoort de realiteit de schoonheid. Door de tijd, het weer en het dagelijks gebruik veranderen de omgevingen. Er ontstaat een andere werkelijkheid dan in eerste instantie bedoeld was door de ontwerper. In de kunstmatige taferelen moet nog een stopcontact geplaatst of een brandblusser. De ruiten voor het schouwspel zijn beslagen, roestvorming veroorzaakt vegen op een natuurlijke achtergrond van een dierenverblijf. Een elektriciteitssnoer loopt langs een geschilderde ijsschots, een dier blijkt opgezet.

 

Joke, al jaren lid van fotoclub Zwijndrecht, vertelt dat ze in het verleden in de dierentuin snel voorbij ging aan een leeg hok. Maar later ging ze er de schoonheid van in zien. Joke: ‘Er ontstaat op die plaatsen een nieuwe werkelijkheid, een nieuwe omgeving waarin schoonheid en absurditeit heel goed combineren. Ik heb geprobeerd dit te verbeelden.’In deze foto-expositie wil Joke de bezoeker mede bewust maken van deze schoonheid.

 

 

 

Fotogalerie Zwijndrecht: Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg).
Open: zaterdag 3, 10 en 17 december van 11.00 uur tot 16.00 uur.
De toegang is gratis.