Bestuur vraagt om meer tijd voor bouw moskee

 

DORDRECHT – De fundering ligt er al twee jaar, maar het lijkt nog wel even te gaan duren voordat er verder gebouwd kan worden aan de nieuwe moskee aan de M.H. Trompweg in Wielwijk. Wethouder Sleeking informeerde de Dordtse gemeenteraad deze week over de stand van zaken.

 

 

 

 

Moskeevereniging Al Fath bereikte in 2004 al overeenstemming met de gemeente over de aankoop van een stuk grond in Wielwijk om een moskee op te bouwen. Na allerlei bezwaarprocedures vond de grondtransactie uiteindelijk pas eind 2008 plaats. Nu, weer drie jaar later, ligt er nog niet meer dan een fundering. Het moskeebestuur heeft nog niet het benodigde geld binnen om verder te gaan. In juni werd een nieuwe kostenraming, een financieringsplan en een plan voor de fasering van het vervolg van de bouw aan de gemeente overlegd, maar die gaat hier niet mee akkoord.

 

 

Fondsenwerving
Eigenlijk had de bouw volgens de afspraken met de gemeente al in april 2009 gestart moeten zijn en had het casco in april van dit jaar moeten zijn voltooid. Het heiwerk, de fundering en de beganegrondvloer zijn eind 2009 wel uitgevoerd, maar verdere bouwwerkzaamheden zijn daarna uitgebleven, omdat de fondsenwerving erg tegenvalt. In de nieuwe plannen van het moskeebestuur is de moskee pas uiterlijk in 2016 klaar, maar zou de gebedsruimte al in de zomer van volgend jaar in gebruik worden genomen, dus als het casco nog niet klaar is. De gemeente wil dat het casco eerst volledig wordt afgebouwd voordat het gebedshuis in gebruik wordt genomen. Dit om te voorkomen dat een half afgemaakt gebouw langere tijd de wijk ontsiert.

 

 

 

Nieuwe vergunning
Omdat er opnieuw een gewijzigd bouwplan is ingediend moet er een nieuwe omgevingsvergunning worden aangevraagd. Het college van B&W gaat ervan uit dat na het afgeven van de vergunning het casco binnen twee jaar gebouwd kan worden. De koepel en minaret kunnen eventueel later worden toegevoegd. “Dit afdwingen wordt moeilijk”, erkent de woordvoerder van wethouder Sleeking. “We proberen er pragmatisch mee om te gaan.” Op de website van Al Fath staat een noodoproep aan donateurs. Het bestuur van Al Fath wilde op dit moment geen reactie geven.

 

 

Bron en tekst:Dordt centraal