24-11-2011

Extreem laagwater

DORDRECHT – Nog even en de eenden kunnen de overkant van de Voorstraathaven lopend bereiken. De waterstand buitendijks is op dit moment extreem laag.Het water staat extreem laag, bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “De waterafvoer bij Lobith is onder normale omstandigheden 2500 kubieke meter. Nu is het 800 kubieke meter.” De oorzaak van het lage waterpeil is de droogte van de afgelopen tijd. Het heeft nauwelijks geregend. Ook het niveau van het zeewater is lager dan normaal. De sluizen van het Haringvliet zijn gesloten.

 

 

 

 

 

Voorstraat
Binnendijks, dat wil zeggen aan de andere kant van de Voorstraat, is het peil normaal en stabiel. De Voorstraat dient als waterkering en vormt de grens tussen binnendijkse en buitendijkse wateren. Het Waterschap is de instantie die gaat over het ‘binnenwater’. “Begin oktober hebben we water ingelaten, zodat het peil daar goed is. Nu het kouder is verdampt er geen water”, legt een woordvoerster uit. “Ook de vraag naar water voor besproeiing van het land en drinkwater is lager in de winter. Daarom blijft de waterstand in de sloten en singels ook op peil.”

 

Nadelen
Een lage waterstand in de winter is minder problematisch dan dat dit in de zomer gebeurt. Op dit moment hebben alleen schippers er last van. Zij kunnen minder lading vervoeren. Dit leidt tot meer drukte op de rivieren. De dijken lopen nog geen gevaar, aldus het Waterschap. Wat is er nodig om de waterstand weer op peil te krijgen? Een buitje zet geen zoden aan de dijk, zegt Rijkswaterstaat. “Een zondvloed zou helpen. Er moet echt heel veel regen vallen om het grote watertekort aan te vullen.” Voorlopig voorspellen de weerdiensten geen regen.

 

Bron en tekst:Dordt centraal