Start proef zwerfvuilklep

 

DORDRECHT – De gemeente Dordrecht en huisvuilinzamelaar HVC starten een proef met zwerfvuilkleppen op ondergrondse vuilcontainers. Wethouder Rinette Reynvaan neemt vandaag de eerste klep in gebruik op de Vrieseweg, ter hoogte van het Kasperspad. De klep is speciaal ontwikkeld voor de zuilen van ondergrondse containers.

 

 

 

De proef duurt drie maanden, vertelt Coördinator afval en reiniging Pieter Fokkens. “Er zijn in totaal vier ontwerpen gemaakt, waarvan er eentje is gesneuveld op de tekentafel. Van de andere drie ontwerpen is een prototype ontwikkeld dat we nu in de praktijk gaan testen. Werken ze, zijn ze storingsvrij en welk model wordt het meest gebruikt? Daar willen we achter komen.” De plaatsen waar de aangepaste zuilen staan, zijn op de Vrieseweg, op de Tak van Poortvlietstraat-hoek Colijnstraat en op het Rivierenplein op de Staart.

 

Hondenpoepzakjes
Sinds de ingebruikname van ondergrondse containers met toegangscontrole, ontvangt de gemeente klachten en opmerkingen over klein afval op plekken waar geen vuilnisbakken staan. Ook hondenbezitters hebben geklaagd dat ze hun hondenpoepzakjes niet kwijt kunnen. De afvalkleppen zijn geen oplossing voor al het zwerfvuil benadrukt Fokkens. “Hiervoor is toch een gedragsverandering nodig.” Ze zijn bedoeld als extra service voor bewoners. Over drie maanden is een evaluatie van de proef gepland. Fokkens: “Als het werkt kan het een goedkoper alternatief zijn voor het plaatsen van afvalbakken. De aanschafkosten van een klep zijn beduidend lager.”

 

 

Bron en tekst:Dordt centraal