Patiëntveiligheidsprijs voor Albert Schweitzer ziekenhuis

 

DORDRECHT – Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) heeft gisteren de Nationale Patiëntveiligheid Award 2011 in de wacht gesleept. Het ziekenhuis won de prijs met het project Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering. Hiermee heeft het ASz een drastische daling van het aantal reanimaties op de verpleegafdelingen weten te bewerkstelligen. Ook is het aantal sterfgevallen door ernstige bloedvergiftiging (sepsis) in het Dordtse ziekenhuis teruggebracht naar minder dan de helft van het landelijke cijfer.

 

 

 

 

De Nationale Patiëntveiligheid Award 2011 is een initiatief van de partners van het Veiligheidsprogramma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Van de in totaal 2482 stemmen die via de website werden uitgebracht, gingen er 1305 naar het ASz. Behalve het ASz waren ook de Helmondse Elkerliek Ziekenhuis en het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis genomineerd uit de in totaal 27 inzendingen. Medisch manager Ralph So van het Albert Schweitzer nam de prijs namens het ziekenhuis in ontvangst van Leon van Halder, directeur-generaal Curatieve Zorg van het ministerie van VWS.

 

Week van de patiëntveiligheid
De prijsuitreiking vormt de afsluiting van de Week van de patiëntveiligheid. De bedoeling van de week is om medewerkers en patiënten in ziekenhuizen nog meer bewust te maken van patiëntveiligheid. Projecten die bewezen hebben een bijdrage te leveren aan het terugdringen van complicaties bij patiënten komen in aanmerking voor de prijs. De winnende projecten dienen als voorbeeld voor andere ziekenhuizen in het land.