Boekpresentatie Van ijzeren kast tot hamam

 

De 55 topstukken uit het rijke Dordtse verleden die geselecteerd werden voor de tentoonstelling Collector’s items. Verhalen uit 125 jaar Dordts archief vorig jaar in Het Hof, zijn gebundeld in een boek. Het eerste exemplaar van Van ijzeren kast tot hamam, topstukken uit het archief van Dordrecht werd maandagmiddag in ontvangst genomen door Bouchra Azzar,eigenaresse van de Dordtse hamam.

 

 

 

 

Aanleiding tot de uitgave is het 125-jarig bestaan van het archief. Erfgoedcentrum DiEP blikte niet alleen terug, maar vroeg Dordtenaren ook welke items over 125 jaar nog blijvend van historische waarde zijn en een plekje in het archief verdienen. Een foto van de eerste Dordtse hamam leverde de meeste stemmen op.

In het boek neemt DiEP de lezer mee naar de schatkamer van stad en regio. Het boek bevat maar liefst 55 topstukken uit het omvangrijke Dordtse archief, variërend van eeuwenoude stukken tot recente aanwinsten. De ijzeren kast, waarin in de middeleeuwen de belangrijkste Dordtse archiefstukken werden bewaard, het stadsrecht van 1220, de bul van paus Innocentius VI, de schoolplaat van de Synode, het offerblok van de Augustijnenkerk, de laatste brief van Johan de Witt, de Dordrechtsche Courant van 1789, een kluisdeur van Lips, de lantaarn van het oude postkantoor en een stukje klei van het DFC-veld aan de Markettenweg passeren de revue.

 

Het bijzondere van het boek is dat vijftien DiEP-medewerkers zelf een selectie maakten uit het zeven kilometer archiefmateriaal en ook de toelichtende teksten schreven. De archiefstukken en voorwerpen zijn min of meer chronologisch geordend, zodat het raadplegen van dit boek ook een reis door de lange geschiedenis van Hollands oudste stad is. In bondige en toegankelijk geschreven verhalen wordt de wereld achter de archiefstukken getoond. Uiteraard is van elk archiefstuk of voorwerp een afbeelding opgenomen en zijn ook ondersteunende foto’s geplaatst. Zo komen diverse tijdsperiodes tot leven.

Korte teksten over de geschiedenis van het archief, de ordening van de collecties, de acquisitie van nieuw materiaal en de herkomst van de beschreven voorwerpen completeren dit boek, dat wordt uitgeven door WBOOKS in samenwerking met Erfgoedcentrum DiEP onder redactie van Ineke Middag, Teun de Bruijn en Jan Alleblas.

 

Van ijzeren kast tot hamam is vanaf 11 november te koop in Het Hof, bij de balie van de studiezaal (Stek, 13, Dordrecht) en bij diverse boekhandels. Prijs: € 17,95. ISBN: 978-90-400-03-516.