Kunstenaarsgesprek in Pictura

Op zondag 13 november om 15:00 sluiten Laurien Dumbar & Axel Reusch hun
expositie “ZWIE” in PICTURA af met een kunstenaarsgesprek.In de Grote Zalen van PICTURA worden maandelijks twee kunstenaars bij elkaar gezet die elkaar uitdagen en versterken. Het resultaat is altijd verrassend.In dit geval is gekozen voor twee Rotterdamse kunstenaars die de grenzen van de schilderkunst opzoeken. Beide kunstenaars vinden hun beelden bij toeval, waarbij formele aspecten van een schilderij worden bestudeerd en onderzocht.

 

 

 

De schilderijen van Laurien Dumbar kunnen gerekend worden tot de formele schilderkunst met vragen over vorm, vlak en verfstreek. Dumbar bestudeert het schildersgebaar. In het bijzonder het spanningsveld tussen de verf, het schildersgebaar zelf en de afbeelding hiervan. Bij haar recente zwart/wit schilderijen wordt het gekozen beeld (minimaal) bewerkt op de computer en met behulp van een groot uitgesneden sjabloon van tape op het doek geschilderd.

 Axel Reusch (D) noemt zijn kunstwerken geen schilderijen, maar picturale objecten. Hun karakter schuurt langs de randen van de schilderkunst: doordat de afbeelding en de drager (glas, aluminium) samenvallen, worden het ruimtelijke objecten. Licht, schaduw en ruimte worden niet weergegeven, maar gecreëerd, waarbij kleur in dienst staat van de afbeelding.Het gesprek zal worden geleid door Niki van Strien. Zij studeerde in 2001 af aan de beeldhouwafdeling van de AKI te Enschede. In 2002 ontving zij een startstipendium en in 2005 de jong talenten beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zij behaalde in 2007 haar MFA aan het San Francisco Art Institute waar zij mede dankzij de prestigieuze Fulbright beurs kon studeren.

Sinds 2002 doceert zij geregeld op academies, instituten en andere instellingen, organiseert zij tentoonstellingen en is zij als inhoudelijk organisator verbonden aan Stichting Toonzaal. Zij hecht als beeldend kunstenaar aan het inhoudelijk debat en de theoretische dwarsverbanden die daarbij horen.

 

De toegang is vanzelfsprekend gratis.U bent van harte welkom!

 

PICTURA Voorstraat 190 te Dordrecht.
De expositie is geopend van woensdag t/m zondag van 13:00 – 17:00