Karaffen water leveren waterput op

 

DORDRECHT – Drie jaar lang zamelden Jaap en Joke de Bloeme van poldercafé De Waterjuffer (in watertoren Buitenlust in Dubbeldam) geld in voor een waterput in Bamenda. Mede dankzij deze inspanning is de waterput geslagen. Volgende week vertrekt het echtpaar naar het Afrikaanse Kameroen om de bron met eigen ogen te zien en kennis te maken met al die mensen waar zij zo veel over hoorden, maar die zij nog niet eerder zagen.

 

 

 

Spannend vindt hij het. Bijzonder ook. Jaap de Bloeme en zijn vrouw hebben een behoorlijk bedrag bij elkaar weten te sparen. Alweer jaren geleden besloten zij in het restaurant voor een karaf water 1,50 euro te rekenen en dit geld één-op-één te doneren aan een goed doel. Het stel vroeg een bekende van de stichting Dordrecht-Bamenda, die jaarlijks een expositie in het restaurant houdt, om een goed doel. “Zij wist nog een leuk project, een waterput in Bamenda. Dat paste natuurlijk perfect.” De actie werd omgedoopt tot Water voor Water en lokte vele leuke reacties uit. “Er zijn gasten die bij het afrekenen zeggen dat we nog een extra karaf water mogen aanslaan.” Na drie jaar tikken alle karaffen aardig aan. Ook het geld van verkochte schilderijen van de expositie van de stichting Dordrecht-Bamenda gaat rechtstreeks naar de ‘waterputpot’. “Gemiddeld worden er toch zo’n twee à drie schilderijen verkocht, dus dat loopt ook lekker”, zegt De Bloeme tevreden.

 

Kennismaking
Volgende week zit het echtpaar in Afrika. Vorig jaar moest het stel de uitnodiging om naar Bamenda te komen afslaan. Jaap en Joke runnen naast het poldercafé ook het hotel De Watertoren en kunnen daarom niet zomaar weg. Besloten werd het bijzondere bezoek een jaartje op te schuiven. “We hebben er erg veel zin in. We zijn al zo lang met Water voor Water bezig. Ook hebben we nog nooit contact gehad met de mensen waar we zo veel over hebben gehoord. Het wordt heel bijzonder dus.” Het is voor het echtpaar tevens een eerste kennismaking met Afrika.

 

Water voor School
Nu de waterput is geslagen wordt Water voor Water omgezet tot Water voor School, het volgende goededoelenproject. Wie een karaf water bestelt, doneert automatisch 1,50 euro aan de wateraansluiting van de school op de waterput. Er wordt tevens gespaard voor de sanitaire voorzieningen. Uiteraard wordt weer op net zo’n mooi bedrag en positieve reacties gehoopt. In het restaurant wordt op de deur en in de menukaart overigens duidelijk melding gemaakt van de actie. Meer weten over Bamenda? Zie dan dordrecht-bamenda.nl.

Bron en tekst:Dordt centraal