Bibliotheek bezorgd om extra bezuinigingen

 

DORDRECHT/ZWIJNDRECHT – De Abvakabo FNV heeft een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraden van Dordrecht en Zwijndrecht over de bezuinigingen die zijn aangekondigd bij de openbare bibliotheken in Dordrecht en Zwijndrecht. “Iedere steun is welkom”, zegt Ankie Kesseler, directeur van Bibliotheek A tot Z, waaronder twaalf vestigingen in Dordrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam en Ridderkerk vallen. “Het is duidelijk dat de bibliotheek veel mensen aan het hart gaat.”

 

 

 

Op 1 januari 2010 gingen de bibliotheken in de vier gemeenten samen. “Om te bezuinigen, maar ook om in te kunnen spelen op de sterk veranderende vraag”, zegt Kesseler. “Nu daar nog extra bezuinigingen overheen komen, kunnen we minder dan gehoopt investeren in die veranderingen. In Sterrenburg wilden we bijvoorbeeld graag een goed servicepunt houden, maar als het zo doorgaat, komt dat er niet van.” Kesseler wil de komende weken, als de begrotingsbesluiten in de verschillende gemeenten gaan vallen, gebruiken om nog eens goed het belang van de bibliotheken onder de aandacht te brengen van de politiek en het publiek. “Ik maak me erg zorgen over de door de wethouders aangekondigde bezuinigingen. Met name in Zwijndrecht gaat dat onvoldoende gefaseerd.”

 

Trouwe klanten
Kesseler wil niet in de slachtofferrol duiken. “Iedereen heeft te maken met de recessie, maar wij willen wel graag toekomstbestendig bezig blijven. Als bibliotheek willen we toewerken naar een nieuwe vorm, maar we zullen strijden voor het behoud van een goede bibliotheekfunctie in iedere gemeente.” In die nieuwe vorm zal veel aandacht zijn voor leesbevordering onder scholieren. Daarnaast zal er steeds meer aandacht zijn voor digitalisering, waardoor de bieb ‘de huiskamer’ inkomt. “Maar natuurlijk hebben we ook te maken met zeer veel trouwe klanten in onze vestigingen. Het aantal leden daalt, onder meer door andere vrijetijdsbesteding en de verminderde aandacht voor literatuur in het onderwijs, maar nog steeds is rond de 20 procent van de bevolking lid van de bibliotheek. De handtekeningenacties die zijn opgezet voor het openhouden van vestigingen, waardeer ik zeer. We zullen het echter nooit eens worden. De trouwe bezoekers gaan het verlies hoe dan ook voelen.”

 

Banen
Het samenkomen van de bezuiniging en de vernieuwing brengt de bibliotheek in een lastig parket. “We willen graag bezuinigen gericht op de toekomst, maar de kaders waarbinnen dat moet gebeuren, veranderen steeds”, stelt de directeur. De vakbond vreest niet alleen dat mensen straks geen bieb meer in de buurt hebben, ze zijn ook bang dat medewerkers hun baan gaan verliezen. Op dit moment biedt Bibliotheek A tot Z werk aan omgerekend ruim zestig fulltimers. “Die zorg is terecht”, vindt Kesseler. Wat de uiteindelijke bezuinigingsopgave wordt, moeten de vier gemeenteraden de komende maand tijdens de behandeling van de begroting gaan bepalen. ‘Wij roepen de raadsleden op om niet akkoord te gaan met de huidige voorstellen voor de bibliotheken, maar gebruik te maken van het budgetrecht om binnen de conceptbegroting 2012 posten te schrappen die niet per se noodzakelijk zijn en zo gelden vrij te maken voor de bibliotheken’, is de oproep van de vakbond.

Bron en tekst:Dordt centraal