MRSA-bacterie in Albert Schweitzer ziekenhuis Dordt

Op verpleegafdeling B3 (Oncologie/Palliatieve Unit) van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk in Dordrecht is afgelopen weekeinde een opnamestop ingesteld, nadat besmettingen waren vastgesteld met de MRSA-bacterie (methicilline-resistente staphylococcus aureus), in de volksmond de ‘ziekenhuisbacterie’.

 

 

 

 

Tot op heden is MRSA aangetoond bij één patiënt en drie medewerkers. Om te controleren of de bacterie zich niet verder heeft verspreid, worden nu testen uitgevoerd bij circa honderd andere patiënten en medewerkers die in contact (kunnen) zijn geweest met de vier genoemde personen. De uitkomsten zijn nog niet bekend. De genoemde patiënt is in de tussentijd overleden aan de ernstige ziekte waarvoor hij in het ziekenhuis lag. De drie medewerkers werken niet tot zij weer MRSA-vrij zijn.

Overigens staat niet vast dat de vier besmettingen verband met elkaar houden. De bacterie bevindt zich namelijk bij veel mensen op de huid en is in principe onschuldig, maar kan bij mensen met verminderde weerstand toch een bedreiging vormen voor de gezondheid. Daarom gelden in Nederland strikte regels om de bacterie in ziekenhuizen uit te bannen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis volgt dan ook het strikte protocol dat geldt bij MRSA-besmettingen.

Afdeling B3 is op dit moment voor een minimaal aantal mensen toegankelijk. Bij het naar binnen gaan moeten een schort, muts, mond/neusmasker en handschoenen worden aangetrokken. De zorg aan de vijftien patiënten die nog op de afdeling liggen, gaat gewoon door. Nieuwe oncologische patiënten kunnen nog steeds worden opgenomen, maar komen voorlopig op andere afdelingen te liggen. Elke kamer op B3 waaruit patiënten worden ontslagen, wordt grondig gereinigd en gedesinfecteerd om te zorgen dat de eventuele besmetting steeds verder wordt teruggedrongen.

Een besmetting met MRSA komt met enige regelmaat voor in Nederlandse ziekenhuizen, maar veel minder dan in de meeste ons omringende landen. Dit is het gevolg van het strikte ‘search & destroy’-beleid, dat het Albert Schweitzer ziekenhuis nu ook hanteert.

Algemene informatie is te vinden op: http://www.asz.nl/patienten/patientenvoorlichting/folders/MRSA en op www.mrsa-net.nl

no images were found