Brieven aan Anne Frank

DORDRECHT – ‘Ik leg mijn briefpapier en mijn pennen weg. Ik denk nog even aan Anne, Anne Frank. Ik bewonder haar erg. Ze is altijd zo vrolijk, tenminste, ze probeert het en dat vind ik super. Was ik maar zoals Anne. Durfde ik maar gewoon alles te zeggen wat ik dacht’. Janneke Blokland (1995) uit Dordrecht publiceert met Lieve Anne haar tweede boek. Daarin schrijft ze brieven aan de door haar zo bewonderde Anne Frank en krijgt daardoor iets meer zelfvertrouwen. Elke brief een beetje meer, omdat ze dan pas beseft dat haar leven niet zo heel erg is.

 

 

 

 

Met de in 2009 bij Boekscout YO! gepubliceerde dichtbundel De gedichtenhemel schreef de nu 16-jarige Dordtse de onzekerheden uit haar puberteit van zich af. “Als ik schrijf, lucht dat me op, omdat ik dan alles kwijt kan.” In haar tweede boek Lieve Anne komt diezelfde onzekerheid terug in Sophie, een onzeker meisje met een grote droom. Elke dag vecht ze tegen zichzelf en probeert ze haar droom uit te laten komen. Door brieven te schrijven aan Anne Frank krijgt ze iets meer zelfvertrouwen. “Ongeveer de helft is autobiografisch”, zegt de eindexamenkandidate van het Stedelijk Dalton Lyceum. “Ik heb Anne Frank altijd heel speciaal gevonden. Het idee dat ze hele grote ideeën had, maar opgesloten zat en er niets mee kon. Dat fascineert me. En vooral dat ze ondanks alles positief bleef.” In het boek verwoordt Sophie het zo: ‘Ik weet dat je hier al lang niet meer bent. Maar ik ken je als de beste! Ik heb je boek zo vaak gelezen en ben ook een keer naar Amsterdam geweest. En als ik dan aan je denk en ik besef hoe vrolijk jij kon zijn terwijl je het heel veel zwaarder had, hoor ik me niet aan te stellen’.

Anne Frankhuis
Vanwege de rol van Anne Frank in haar boek kreeg Janneke te maken met de rechten die op het onderwerp rusten. Ze zocht daarom contact met het Anne Frankhuis in Amsterdam. Daar werd zo enthousiast gereageerd op het boek dat Janneke werd uitgenodigd. Volgende week vrijdag gaat ze naar Amsterdam om daar haar boek aan te bieden. Het komt in de bibliotheek van het Anne Frankhuis te liggen. Janneke gaat zich nu richten op haar examens en de promotie van Lieve Anne. Daarna wil ze graag een theateropleiding volgen of misschien Nederlands of een schrijversopleiding gaan doen. Een volgend boek gaat er daarna ook zeker weer komen.

Het 92 pagina’s tellende Lieve Anne (ISBN 978-94-6176-538-3) is voor 14,95 euro te verkrijgen. Het is te bestellen op de site van de uitgever, maar Janneke is ook druk met het bezoeken van verschillende boekhandels om het daar in de schappen te krijgen.

 

Bron en tekst:Dordt centraal