Jubileumfeest van bluesman Joop Vastenhoud in Bibelot

DORDRECHT – Iedereen die een beetje op de hoogte is van het Dordtse muzikale leven kent de gitarist Joop Vastenhoud. Dat is geen wonder, want Joop draait alweer 45 jaar mee in de bluesscene. Op zondag 6 november viert Joop dit jubileum tijdens een benefietconcert in Bibelot.

 

 

 

Ieder jaar vindt er in Bibelot een benefietconcert plaats voor de stichting Doe een Wens. Dit jaar zal deze dag extra bijzonder zijn, want Joop Vastenhoud heeft om zijn jubileum te vieren veel muzikale vrienden uitgenodigd, die de optredens nog feestelijker zullen maken. En zijn muzikale vriendenkring is groot. Niet alleen speelt Joop al jaren met Jaywalker, de Damn Dog Blues Band en Diddy Wah Diddy, hij speelde ook met Dave Berry, Peter Tetteroo, Polle Eduard, Eelco Gelling, Kaz Lux, Rudy de Queljou, Nicko Christiaansen en vele anderen.

Hij trad op in heel Nederland, maar ook in België, Frankrijk, Duitsland en de UK, in The White Palace, in ‘t Spant in Bussum, in cafés, achterzalen, hoerenkasten en prachtige theaterzalen. Al die optredens leveren vele herinneringen op en talloze verhalen.

Satanisch
Met een grijns op zijn gezicht herinnert Joop zich nog goed zijn eerste optreden: “Dat was in De Mussen, op zolder in ’t Hof. Ik speelde slaggitaar in een rock ’n roll-bandje. We moesten optreden van 20.00 tot 23.00 uur, maar zoveel repertoire hadden we natuurlijk niet. Dan regelden we zelf dat de stoppen doorsloegen en begonnen we halverwege weer van voren af aan. Een ander mooi verhaal is dat we moesten optreden in het CJMV-gebouw, oftewel de Christelijke Jonge Mannen Vereniging. We hadden een lichtinstallatie gebouwd met drie lampen, die we al spelende met onze voeten moesten bedienen, want de lampen veranderden van kleur als we op het deurbelletje gingen staan. Onze muziek viel echter niet zo in het pulletje. Integendeel zelfs. In de pauze werd gevraagd of iemand de band nog wilde horen en ik kan het gemist hebben, maar ik heb niemand horen zeggen dat ze ons nog graag wilden zien. Dus werden er na de pauze plaatjes gedraaid. Een dag later stond geschreven dat wij de jongeren met satanisch licht wilden beïnvloeden. Drie lampen en een deurbelletje, haha.”

Jan Rietman
Niet alleen lokaal werd de band van Joop soms verketterd, ook in het programma Los-Vast van Jan Rietman waren ze na één optreden al niet welkom meer. “We moesten twee nummers op een cassettebandje opsturen, want dan kon Rietman even meespelen. Er werd ons verteld, dat we links op moesten komen, dus kwamen wij rechts op en we speelden ook nog eens twee andere nummers, die niet op het cassettebandje stonden. Wij hadden dan enorme lol, maar de NCRV stuurde ons een brief dat we nooit meer hoefden te komen.” Het jubileum van Joop staat dan ook voor 45 jaar lang lol en plezier en vaak drie optredens per week. Beroepsmuzikant is hij nooit geworden, daar waren zijn ouders op tegen en eigenlijk heeft hij het zo wel goed gevonden.

Jaywalker
Het langst speelt Joop bij Jaywalker: “Dat was altijd feest. We haalden veel streken uit. Dan kregen we ergens kleedkamer 1 toegewezen en een andere band kleedkamer 2, maar die was er dan nog niet. Gingen we naar kleedkamer 2, dronken de drank op en als die andere band dan kwam, dan boden we ons excuus aan voor de vergissing om ons te spoeden naar onze eigen kleedkamer, waar we dan aan de andere drankvoorraad begonnen. Jaywalker was vooral pret en plezier en we haalden onder elkaar ook veel streken uit.”

Grappen maakt Joop ook met andere artiesten, zoals Michael de Jong in de Jazzsoos: “Michael heeft vroeger gespeeld bij Jimmy Reed en hij had een bloedhekel aan het nummer Honest I Do. Dan zette ik dat nummer in en dan hoorde ik hem achter mij zachtjes schelden.”

Zielig
Voor het benefietconcert heeft Joop veel van zijn muzikale vrienden naar Dordrecht weten te krijgen. Ook gaat hij een cd’tje opnemen om voor de stichting Doe een Wens te verkopen. Er staan vier nummers op, waaronder Baby Blue. “Ik ben wel een beetje van de zielige nummers. Vroeger vond ik The Byrds een geweldige band.” Verder hoopt Joop nog heel lang te spelen: “Als ik naar BB King kijk, die al bijna 80 is, dan kom ik nog maar net kijken toch?”

Bron en tekst:Dordt centraal