Financiële stresstest Dordrecht

Dordrecht moet weliswaar bezuinigen maar de financiële toekomst van de stad ziet er gezond uit. Dit blijkt uit de financiële stresstest die de gemeente Dordrecht heeft laten uitvoeren. Dat is een bevestiging van het beeld dat ook uit de begroting 2012 en het meerjarenperspectief naar voren komt.

 

 

 

Zeer gunstig beeld lokale lasten en eigen vermogen
In de stresstest wordt niet alleen Dordrecht zelf onderzocht op allerlei financiële aspecten maar worden die resultaten ook vergeleken met andere grote gemeenten zoals Breda, Alkmaar, Haarlem, Leiden en Delft. De resultaten laten een zeer gunstig beeld van de lokale lasten en het eigen vermogen zien. Vanwege de gunstige vermogenspositie van de stad, lukt het de gemeente al jaren om de lokale lasten op een laag niveau te houden. Het weerstandsvermogen (de financiële buffer die de gemeente heeft) scoort neutraal.

De stresstest laat ook zien dat het beeld van een minder gunstige financiële positie van het grondbedrijf dat de gemeente zelf ook heeft, klopt. Overigens geldt dat voor alle gemeenten die een grondbedrijf hebben. In een landelijk uitgevoerd onderzoek naar de grondposities van 35 gemeenten staat Dordrecht 22e op de lijst. De nummers 1 en 2 op deze lijst schrijven het meeste af op hun grondposities.

Aanleiding stresstest
Hoe financieel gezond is de gemeente Dordrecht nu feitelijk? Bij de discussie rondom het weerstandsvermogen van de gemeente Dordrecht tijdens de behandeling van de Jaarrekening 2010 kwam die vraag op. De financiële positie van een gemeente is breder dan enkel de reserves en het weerstandsvermogen. Ook toekomstige exploitatielasten zijn bijvoorbeeld bepalend. De stresstest onderzoekt al die factoren en biedt daarmee een financieel toekomstbeeld dat houvast geeft bij discussies over mogelijke toekomstige investeringen.

Met het uitvoeren van de stresstest loopt de gemeente Dordrecht vooruit op het advies dat de Raad voor de financiële verhoudingen afgelopen vrijdag aan minister Donner (Binnenlandse Zaken) gaf. Het advies is om gemeenten en provincies net als banken een stresstest uit te laten voeren. Daarmee wordt duidelijk of gemeenten en provincies zijn opgewassen tegen mogelijke tegenvallers in de toekomst.