06-10-2011

Heldenlunch

DORDRECHT – Onder het toeziend oog van staatslieden Johan en Cornelis de Witt genoten zo’n 150 kinderen woensdag van een heldenlunch op de Visbrug. Hedendaagse ‘helden’ die een vorkje kwamen meeprikken waren illustrator Juliette de Wit en kinderboekenschrijvers Mireille Geus en Zilveren Griffel-winnaar Bette Westera. Hoog bezoek was er ook: de winnaar van de Gouden Griffel van dit jaar Simon van der Geest.

 

 

“Toen we Van der Geest uitnodigden, wisten we natuurlijk nog niet dat hij de Gouden Griffel zou winnen”, vertelt Karin Theunissen van de Centrale Bibliotheek. “Maar zijn boek sluit goed aan bij het thema van deze Kinderboekenweek en we hoopten er natuurlijk wel op dat hij zou winnen.” De opening van de feestelijkemiddagwerd verricht door Stadsomroeper Darja de Caluwé. Zij kondigde ook op geheel eigen wijze de optredens van de schrijvers aan. Na de lunch lazen de schrijvers voor uit eigen werk en konden kinderen met hen op de foto.

 

Onderwijsassistenten
Het is de eerste keer dat de Kinderboekenweek op deze manier wordt gevierd. “We wilden er een echt bruisend feest van maken, in en om de bibliotheek. Zo konden we veel meer kinderen laten deelnemen.” Na de lunch konden de kinderen meedoen aan tal van activiteiten. Deze waren bedacht door leerlingen van de opleiding onderwijsassistent van het Da Vinci College. Theunissen: “Hier waren we heel blij mee. Zij hebben de activiteiten niet alleen bedacht, maar ook de hele uitvoering gedaan. Alleen hadden we het nooit zo groots kunnen aanpakken. En de leerlingen hebben veel ervaring kunnen opdoen.”

 

Superheldsleutelhanger
De Kinderboekenweek is nog niet ten einde. Tot 15 oktober kunnen kinderen tot 13 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. Als extraatje krijgen ze bij het inschrijven een superheldsleutelhanger cadeau. In de bibliotheek Stadspolders is op maandag 10 oktober na schooltijd de theatervoorstelling Frans & Fietje van Theater ZieZo te zien. Op woensdag 12 oktober brengt de Centrale Bibliotheek een Boekenbios met een ‘heldhaftige’ film voor kinderen van 8 jaar en ouder. Een volledig programma is te vinden op debibliotheekatotz.nl.

Bron en tekst:Dordt centraal