Opgeknapte Stoopbank onthuld

 

DORDRECHT – Veel mensen hebben dierbare herinneringen aan de Stoopbank. Het is een aangename plek om even uit te rusten tijdens een wandeling of fietstocht door de Biesbosch, uitkijkend over de Dordtse polders. Na een grondige opknapbeurt van de naar dokter, raadslid en wethouder Theodoor Stoop vernoemde plek is er op zaterdag 8 oktober een heropeningsfeestje.

 

 

 

Voormalig burgemeester Bandell sprak de wens uit om de Stoopbank in ere te herstellen en PvdA-raadslid Jacqueline van den Berg hield het op de politieke agenda. In de maand dat het 150 jaar geleden is dat Theodoor Stoop werd geboren, wordt de opgeknapte Stoopbank onthuld door wethouder Harry Wagemakers. Na dit moment, zaterdag om 12.00 uur, zijn er tot 14.00 uur feestelijkheden. Er wordt ook een nieuwe gedenkplaat van Stoop onthuld.

Levensverhaal
Op 10 maart 1930, tijdens de eerste boomplantdag in polder de Biesbosch, werd op de terp waar vóór de inpoldering de enige woning in het hele gebied (van de familie Zijlmans) stond, de Stoopbank onthuld. Stoop overleed drie jaar later. Op pvdadordrecht.nl is een uitgebreid verhaal te vinden over het bijzondere (politieke) leven van Theodoor Stoop.

Vandalen
Terwijl de voorbereidingen voor de feestelijkheden van zaterdag vrijwel klaar waren, bleek vandaag dat vandalen deze bijzondere plek dit weekend ‘bewerkt’ hebben. “Er zijn moedwillig vernielingen aangericht en er is brand gesticht”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Er wordt op het moment met man en macht gewerkt om het terrein rond de Stoopbank te herstellen en schoon te maken. De onthulling gaat gewoon door.”

Bron en tekst:Dordt centraal