USAR NL bemachtigt herclassificering Heavy-team

Denemarken- Het Nederlandse Urban Search And Rescue team (USAR.NL) heeft als eerste Europese team de herclassificering ‘Heavy-team’ weten te behalen. De Heavy-teams vormen de topspecialisten op het gebied van zoek- en reddingswerkzaamheden. In 2007 werd USAR.NL ook als eerste in Europa door de Verenigde Naties gekwalificeerd voor deze hoogste status. De herclassificatie voor Heavy team vond vandaag plaats tijdens een grote oefening “Viking Rescue” in Tinglev, Denemarken. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft na afloop van de oefening alle leden van het USAR-team de nieuwe VN-badge uitgereikt. Het USAR.NL team is de afgelopen jaren onder andere ingezet in Pakistan, Marokko en Haïti.

 

 

 

Behalve de herclassificering diende de oefening in Denemarken ook om een aantal belangrijke wijzigingen in organisatie, procedures en middelen te toetsen. Zo is de totale uitrusting van het team (totaal 16 ton) inmiddels op een speciale trailer opgeslagen en niet langer in magazijnstellingen. Daardoor is de inzetsnelheid van het team sterk toegenomen en is USAR.NL ook sneller inzetbaar in Nederland.

Het USAR.NL team werd in 2003 opgericht naar aanleiding van de aardbeving in Instanbul (1999) en de vuurwerkramp in Enschede (2000). In beide gevallen werd geconstateerd dat er geen adequate eenheid bestond die kon optreden bij bedolven slachtoffers. Mede namens Nederland is daarom in 2002 een VN-resolutie opgesteld en aangenomen, waarin lidstaten worden aangespoord hun capaciteiten op dit terrein te organiseren en op elkaar afstemmen. Het USAR.nl team is internationaal inzetbaar en bestaat uit 60 medewerkers. Zonder logistieke ondersteuning zijn zij in staat zijn om 10 etmalen zoek- en reddingsactiviteiten uit te voeren. Het team bestaat uit een commandogroep, een staf- en ondersteuningsgroep en vier zoek- en reddingsgroepen. Het unieke aan USAR.NL is dat het een multidisciplinair team is, waarvan de deelnemers ter beschikking worden gesteld door de vier veiligheidsregio’s in Zuid-Holland, het KLPD (speurhonden), Defensie en het Medisch Centrum Haaglanden.

Foto’s USAR