Dordts orkestorgel noodgedwongen in de verkoop

Het orgel van de beroemde Dordste orgelman Gijs Stal dreigt verloren te gaan. “De Majesteit,” zoals het orgel heet, staat nu opgeslagen in een loods in het industriegebied bij de Lijnbaan.Vanwege nieuwbouwplannen van de gemeente Dordrecht moet de loods verdwijnen, maar het orgel heeft nog geen nieuwe bestemming.

 

 

 

De huidige eigenaar, Leo de Bruin zit daardoor met de handen in het haar. Het orkestorgel is groot en staat niet op een wagen. Hierdoor is het lastig te vervoeren en op te slaan. Omdat “de Majesteit” zo groot is, is het orgel ook nog nooit buiten geweest.De Bruin wil het orgel voor de sloop van de loods verkopen. Hij hoopt dat de gemeente Dordrecht het wil hebben, vanwege de historische waarde. Het orgel is gebouwd door Gijs Stal, van de beroemde orgeldraaiersfamilie in Dordrecht.

Stal overleed twee jaar geleden. In totaal werkte hij twaalf jaar aan het orgel. “De Majesteit” is volgens de eigenaar uniek in zijn soort, bevat bladgoud en wordt geschat op een waarde rond de €100.000,-Als De Bruin geen koper vindt, is hij genoodzaakt het orgel uit elkaar te halen en de onderdelen afzonderlijk van elkaar op te slaan.

Bron en tekst:rtv rijnmond