Russisch fregat meert af bij Grote Kerk

 

Het Russisch fregat Shtandart bezoekt tussen 2 en 13 oktober Dordrecht. Het vlaggenschip zou oorspronkelijk in de Riedijkshaven aanmeren. Nu is gekozen voor een andere en meer historische plek: de Bomhaven bij de Grote Kerk. Het is een passende plek; pakhuis Rusland aan de Engelenburgerkade, waar vroeger Russische kooplieden hun waren en goederen opslagen, ligt slechts op een steenworp afstand.

 

 

 

Het imposante Russisch fregat is een replica van het door tsaar Peter de Grote in 1703 gebouwde originele schip, dat dienst deed als vlaggenschip van de nieuwe Russische Marine. Aan de bouw van de replica werd in 1994 door de huidige kapitein met een team vrijwilligers begonnen en in september 1999 werd de nieuwe Shtandart in Sint Petersburg te water gelaten. Inmiddels heeft het schip meer dan 70.000 zeemijlen gevaren en zo’n 65 Europese havens bezocht. Tegenwoordig is de Shtandart een van de meest bekende zeewaardige houten replicaschepen ter wereld en heeft het schip meegedaan aan vele zeilevenementen in diverse landen in Europa. De Shtandart maakt deel uit van een liefdadigheidsstichting die volledig afhankelijk is van donaties, sponsoring en giften. Het wordt dan ook zeer op prijs gesteld als bezoekers een kleine vergoeding in de donatie(scheeps)kist achterlaten. De Shtandart is ook te reserveren voor relatietochten en teambuildingsactiviteiten. Scholen zijn ook van harte welkom voor een bezoek. De bemanning vertelt maar al te graag over de historie van het schip.

Het schip is dagelijks van zondag 2 tot 13 oktober van 10.00 tot 20.00 uur gratis te bezichtigen in de Bomhaven bij de Bomkade.

 

 

Bron en tekst:Dordt centraal