Grote tekorten bij ‘bestuurlijk monster’ GGD Zuid-Holland Zuid

 

De GGD Zuid-Holland Zuid kampt met grote financiële problemen. Dit jaar stevent de gezondheidsdienst af op een tekort van minimaal 900.000 euro en mogelijk zelfs het dubbele.

 

 

 

 

 

Ambulances blijven gewoon rijden en wie toe is aan een vaccinatie kan gewoon bij de GGD aankloppen. De burger hoeft zich kortom geen zorgen te maken, verzekert de GGD. In de organisatie zelf zal wel veel moeten gebeuren om de financiële malaise te boven te komen. Op een begroting van ongeveer 8 miljoen euro gaat het om een zeer fors tekort. “Daar schrik je van”, zegt Johan van Driel van de bestuurscommissie van de GGD.

Van Driel stelt dat een deel van het geld moet worden binnengehaald door bezuinigingen op de eigen organisatie, maar erkent dat de negentien gemeenten van de regionale GGD waarschijnlijk zullen moeten meebetalen.

‘Te groot bestuur, te weinig zakelijk’

Een zakelijk gezien gebrekkig – en vooral veel te groot – bestuur is volgens de leidinggevenden binnen de GGD een belangrijke oorzaak van de financiële malaise.

“Wij hebben in het verleden, en ook nu nog, besluiten genomen waar onvoldoende dekking tegenover staat”, zegt Van Driel daarover. De Dordtse burgemeester Arno Brok, die voorzitter is van het regiobestuur, is het daar roerend mee eens. “Een bestuurlijk monster waarbij je allerlei bestuurders, commissies en besturen laat meepraten, leidt altijd tot problemen.”

120 bestuurders

In totaal houden 120 bestuurders uit negentien gemeenten zich bezig met de GGD Zuid-Holland Zuid. Dat moet dus sowieso minder, vindt Brok.

Anderzijds heeft Brok wel vertrouwen in de toekomst. Hij gaat met de betrokken gemeenten plannen maken om de GGD efficiënter te maken. Het werk van de gezondheidsdienst zal sowieso gewoon op hetzelfde niveau worden gedaan, bezweren alle betrokkenen.

Bron en tekst:rtv rijnmond