Schaduw uit verleden tegen Dordts trauma

Dordrecht wordt van een trauma verlost. Al sinds 1976 treurt de stad over de sloop van het markante oude postkantoor op de hoek van het Achterom en het Bagijnhof. De Dordtse kunstenaar Theun Okkerse kwam in 2004 met het idee om de schaduw van het gebouw terug laten keren in de bestrating. En dat gaat nu gebeuren.

 

 

Ambtenaren en wethouders vonden het eigenlijk maar niks. Al twee achtereenvolgende gemeenteraden en drie wethouders bogen zich over het plan, maar telkens werd het afgeschoten. Toen vorig jaar bekend werd dat Bagijnhof en Achterom moeten worden opgeknapt, legde stadshistoricus Jaap Bouman het idee opnieuw aan de politiek voor. Ditmaal als zogeheten Burgerinitiatief dat werd gesteund door duizenden Dordtenaren.

Door de economische teruggang was verkeerswethouder Jasper Mos (VVD) gedwongen om flink te bezuinigen op de herinrichting van de twee belangrijke toegangstraten tot de Dordtse binnenstad. De kosten moesten omlaag van ruim 7 naar 5 miljoen euro. Mos liet weten dat er geen geld over zou blijven voor het kunstzinnige schaduwplan.

De Dordtse gemeenteraad besliste dinsdag anders. Op initiatief van D’66-raadslid Paul Tiebosch werd unaniem een amendement aangenomen, dat de wethouder dwingt om het schaduwplan uit te laten voeren. De kunstenaar is blij, maar voorzichtig: “Eerst maar eens zien dat het er ligt”. Over de kosten was veel onduidelijkheid, maar Okkerse denkt dat het voor enkele tienduizenden euro’s gerealiseerd kan worden.

In de nieuwe, natuurstenen bestrating van het Bagijnhof zal de nep-schaduw van het oude postkantoor in een afwijkende steenkleur zichtbaar worden.

Foto: een 3D-illustratie van hoe het oude postkantoor er uit zag en hoe de schaduw op het nieuwe Bagijnhof er uit zal zien

Bron: www.zock.nl  Theum Okkerse

Bron en tekst:Rtv rijnmond