FOTO-EXPOSITIE DOWN’S UPSIDE NAAR ZIEKENHUIS

Zorgaanbieder Gemiva-SVG Groep haalt de expositie Down’s Upside van eind september tot eind december Zwijndrecht. In de publieksruimte van het Albert Schweitzerziekenhuis aan de Langeweg zijn twintig portretfoto’s te zien van kinderen met het Downsyndroom. De achterliggende gedachte van de expositie is om de beeldvorming van kinderen met het Downsyndroom positief te beïnvloeden.

 

 

 

 

Fotografe Eva Snoijink had jarenlang een beangstigend beeld van kinderen met het Downsyndroom. “Tot ik een keer Pien moest fotograferen, een meisje met het Downsyndroom. Wat een lief kind! Vrijwel tegelijkertijd werd ik geconfronteerd met de combinatietest die sinds 2006 wordt aangeboden aan zwangere vrouwen. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik kreeg het idee om een fotoboek te maken met kinderen met het Downsyndroom, aanvankelijk voor in wachtkamers bij verloskundigen en gynaecologen. Schoonheid zit soms ook in imperfectie. Het uiteindelijke resultaat is het boek De Upside van Down, waarvan inmiddels een vijfde druk is verschenen.”

 

Madrid
Een grote expositie was weer een volgende stap. Van de 101 kinderen die gefotografeerd zijn voor het boek zijn foto’s van 38 kinderen op het formaat van twee meter bij twee meter vorig jaar in het centrum van Dordrecht te zien geweest. “Gewoon buiten op straat op enorme zuilen. Een indrukwekkend gezicht. Deze buitenexpositie is inmiddels in veel grote steden te zien geweest. Dit voorjaar is het idee overgenomen door vakgenoten in Spanje en stonden er 130 foto’s van kinderen met het Downsyndroom op zuilen in het centrum van Madrid. Maar de kleine expositie met foto’s van 50 bij 50 centimeter is ook heel mooi, hoor. Ik krijg via mijn mailbox regelmatig reacties van mensen die onder de indruk zijn van de foto’s. De Gemiva-SVG Groep ondersteunt kinderen met het Downsyndroom en hun ouders. De kinderen hebben door het Downsyndroom beperkingen maar ook veel mogelijkheden. Met de expositie laat ik de schoonheid van deze kinderen zien. In de publieksruimte van het Albert Schweitzerziekenhuis in Zwijndrecht komen de foto’s helemaal tot hun recht.”

 

foto’s: Eva Snoijink / www.fluitekruidje.nl