clipWill Ferwerda 70 jaar.

Dit jaar, op 26 juni, is beeldend kunstenaar Will Ferwerda 70 jaar geworden.Tevens viert hij zijn vijftigjarig jubileum als beeldend kunstenaar en het feit dat hij twintig jaar lid is van Pulchri Studio, ’s-Gravenhage.

 

 

 

 

Na zijn vertrek uit Gorcum (waar de toenmalige burgemeester, de Ridder van Rappard zijn werk karakteriseerde als “ ontaarde kunst”) vond hij dankzij de Dordtse burgemeester Van der Lee een warm onthaal in de Drechtstad.Over deze roerige tijd hebben landelijk-bekende auteurs vlammende stukken geschreven: Godfried Bomans, Simon Vinkenoog, Cees Nooteboom, Helen Knopper en Cees Buddingh’.Al vijftig jaar maakt hij compromisloos werk van hoge kwaliteit: schilderijen, grafiek, hout- en bronssculpturen. Met zijn werk heeft Will Ferwerda vele bewonderaars om zich heen verzameld. (Burgemeester Bandell heeft in Parijs zijn expositie “Donner Corps au Temps” geopend in vlekkeloos frans).Naast zijn werk als beeldend kunstenaar, heeft hij zich reeds in zijn jonge jaren een maatschappelijk betrokken mens getoond. Hij was oprichter van de AXI-groep, lid BKR-commissie, secretaris BBK Drechtstreken en medeoprichter VBKD.

 

Will Ferwerda heeft een ‘eigen’ foundation.

We kunnen stellen dat het in Nederland vrij uniek is als er een stichting bestaat, die genoemd is naar een nog levende kunstenaar. Wij hebben de Will Ferwerda Foundation.Die bestaat sinds 6 oktober 2006 en is opgericht door enkele enthousiaste bewonderaars.Deze stichting heeft als doel om zich volkomen belangeloos in te zetten voor het werk van de kunstenaar: door promotie, conservering, enz.Daarnaast zijn er enkele andere doelstellingen: o.a. het maatschappelijk debat over cultuur en de promotie van de creatieve samenleving (in tegenstelling tot de bestaande geïnstitutionaliseerde, starre en ambtelijke maatschappij waarin we leven).Dit voorjaar nog, organiseerde de WFFoundation i.s.m. Pictura (het oudste Teekengenootschap van Nederland, sinds 1774) een symposium “Een Nieuwe IJstijd of Dordtse Lente?” met als thema Naar een verfrissend Kunst(enaars) beleid.

Drie exposities en . . . .
Het bestuur van de Will Ferwerda Foundation wil het jubileum vieren met een drietal tentoonstellingen die een compleet overzicht geven van het omvangrijke oeuvre van Will.

Dit op drie, voor hem, historische locaties.
Impuls 1 zal in Vader Tijd (Vlak 2) op 8 oktober precies om 15,00 uur geopend worden door de burgemeester van Dordrecht, de heer Drs A.A.M. Brok. Hij zal het eerste exemplaar van de beeldmonografie “Impuls” in ontvangst nemen.

Impuls 2 Pulchri Studio, Lange Voorhou te ’s-Gravenhage) op 22 oktober.
Deze tentoonstelling zal geopend worden door de heer Dick Brongers, zakelijk directeur van Pulchri, om 16.00 uur in de Mesdag zaal.

 

Arthur Beem,
Secretaris Will Ferwerda Foundation.