Persconferentie brand Moerdijk

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid presenteert vandaag een rapport over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. De persconferentie is vanaf elf uur ’s ochtends live te volgen op TV Rijnmond.

 

 

 

 

 

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid onderzocht onder meer de bestrijding en de gevolgen van de brand. De minister van Veiligheid en Justitie wil de conclusies gebruiken bij de bestrijding van toekomstige branden.

Roetdeeltjes in Dordt de Hoeksche Waard
Op 5 januari legde de brand diverse gebouwen op het industrieterrein van Chemie-Pack in de as. In het bedrijf lagen chemicaliën opgeslagen. Tijdens de brand dreven er enorme rookwolken over de Hoeksche Waard en het eiland van Dordrecht, waar roetdeeltjes neerkwamen. Het duurde ruim dertig uur voordat het vuur was geblust.

Veel kritiek op hulpverlening
Na afloop van de brand hadden omwonenden en sommige deskundigen veel kritiek op de hulpdiensten. Zo beschikten hulpverleners niet over ademhalingsmaskers, was in Moerdijk te laat alarm geslagen en werd er in de ogen van veel omwonenden slecht gecommuniceerd over de gezondheidsrisico’s.

Chemie-Pack failliet verklaard
Een dag voor de persconferentie werd bekend dat Chemie-Pack failliet is verklaard. Het bedrijf had het faillissement zelf aangevraagd. De omzet was na de brand met bijna negentig procent gedaald.

De persconferentie is vanaf elf uur ‘s ochtends live te volgen op TV Rijnmond en via de live stream op onze website. Ook Radio Rijnmond besteedt veel aandacht aan de persconferentie en de reacties op het rapport.

Bron en tekst:Rtv rijnmond