Laatste fase treinverbinding Merwedelingelijn

DORDRECHT – Arriva start op 5 september met de kwartierdienst op de MerwedeLingelijn. Dan rijdt in plaats van elk half uur, elk kwartier een trein over het spoortraject Dordrecht-Geldermalsen. Daarvoor zijn extra sporen aangelegd. Ook zijn nieuwe stations gebouwd en worden bestaande gemoderniseerd.

 

 

 

Arriva kreeg in 2007 de exploitatie gegund van de provincie Zuid-Holland om op de lijn te rijden. Hiervoor was de spoorlijn een zorgenkindje. Het bleek niet rendabel om er treinen te laten rijden. Arriva dacht hier anders over en de vervoerder investeert flink in de lijn. Jaarlijks groeit het aantal reizigers met gemiddeld 6 procent. Zo’n zesduizend reizigers maken dagelijks gebruik van het treintraject tussen Dordrecht en Geldermalsen. Tussen 2006 en 2010 is het aantal reizigerskilometers met 27 procent toegenomen.

 

Officiële start

Dit is een succesverhaal voor het ooit tot opdoeken gedoemde treinlijntje. Toch wil Arriva Nederland, vooruitlopend op de officiële start van de kwartiersdienst, niet te veel ingaan op het succes. “Op 5 september licht onze directeur het succes toe. Ik wil hem nu niet het gras voor de voeten wegmaaien”, zegt een woordvoerster. “Maar doordat er behoorlijk in is geïnvesteerd is de lijn weer rendabel geworden.” Met de aanstaande kwartiersdienst groeit de service voor de reiziger nog meer. Was er al gratis wifi aan ‘boord’ en mogen fietsen gratis mee, nu gaat de trein ieder kwartier rijden. Dit was een wens van zowel reizigers, Arriva als de provincie. Ook gemeenten en ProRail werden bij de plannen betrokken.

OV-chipkaart
Om de nieuwe dienstregeling mogelijk te maken zijn er drie nieuwe treinstellen gekocht en werden sporen op verschillende punten verdubbeld. Er is nog een grote buitendienststelling op de lijn. Deze is in het laatste weekend van augustus, van vrijdagavond 26 tot maandagochtend 29 augustus. Dan wordt het laatste gedeelte van de spoorverdubbeling gerealiseerd. De OV-chipkaart is nu nog niet in gebruik op de MerwedeLingelijn. Hierdoor moeten reizigers nog altijd een papieren treinkaartje kopen. Half september moet dit veranderd zijn. “We plaatsen nu de hardware, de palen enzovoorts, en dan gaat een testfase in. Daarna moet het mogelijk zijn om ook met de OV-chipkaart te reizen”, aldus de woordvoerster. Het is dan overigens wel noodzakelijk om bij een overstap tussen NS-treinen en de Arrivatreinen even uit en weer in te checken.

 

Laatste werkzaamheden
Op vrijdagavond 26 augustus rijden de laatste twee treinen van Dordrecht naar Gorinchem van 00.37 en 01.07 uur niet. Ook de laatste twee treinen van Leerdam naar Dordrecht van 00.51 en 01.21 uur komen te vervallen. Er worden dan bussen ingezet. Op zaterdag 27 augustus en zondag 28 augustus is er geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Gorinchem. En op zondagavond na 23.30 uur geldt dit ook voor het deel Gorinchem en Geldermalsen. Beide dagen worden er bussen ingezet. Op maandag 29 augustus werkt ProRail aan het spoor tussen Sliedrecht en Dordrecht. Dan is er de mogelijkheid om met een snelbus te reizen tussen Gorinchem en Dordrecht. Deze bussen rijden tussen 06.00 en 20.00 uur. Tussen Sliedrecht en Dordrecht zet Arriva pendelbussen in.

 Bron en tekst:Dordt centraal