Logeerhuis De Bijenkorf houdt duurzaamheidsactie in de wijk

Logés en medewerkers van logeerhuis De Bijenkorf aan de Goudsbloemstraat in ‘s-Gravendeel zamelen in het kader van een duurzaamheidsactie in de wijk glas in voor in de glasbak.

 

 

Begeleidster Jolanda Berents-Koning organiseert de actie. “In de week van 16 tot en met 20 augustus halen we samen met onze logés in de wijk glas op. Alles wat normaliter naar de glasbak gaat verzamelen wij samen met onze cliënten. De buurtbewoners hebben een brief gekregen wanneer en hoe laat wij in hun straat komen. We komen aan het begin van de avond en op zaterdag in de ochtend. Het is een leuke activiteit voor onze cliënten en waar mogelijk maken wij ze bewust van het duurzaam omgaan met materialen. Wij hebben een bolderkar waarmee we de wijk rond gaan en waarin iedereen het glaswerk in kan leggen. Mensen die niet thuis zijn kunnen het voor de deur zetten. Tegelijkertijd laten wij ons weer eens zien in de wijk. Niet iedereen kent ons logeerhuis. Vanuit de wijk hebben we al wat vrijwilligers, dat is heel leuk. Mensen die op bepaalde momenten extra individuele aandacht geven aan onze logés. Soms door met ze een stukje te gaan wandelen of fietsen of mensen die af en toe komen voorlezen of een gezelschapsspel met onze logés doen. Wij kunnen nog wat vrijwilligers gebruiken en met deze actie hopen we er nog een aantal extra te krijgen.”

Thema

“De Bijenkorf is één van de 170 locaties van de Gemiva-SVG Groep”, vertelt Lia Zoeteman, locatiehoofd van het logeerhuis. “Hier logeren dagelijks maximaal elf kinderen en volwassenen met een verstandelijke of meervoudige handicap. De Gemiva-SVG Groep heeft dit jaar als jaarthema duurzaamheid. Alle locaties kijken hoe zij beter met materialen en energie kunnen omgaan. In De Bijenkorf is dat allemaal goed geregeld. Vandaar dat wij een actie hebben bedacht om toch samen met onze cliënten bezig te zijn met het thema. Dat doen we op een hele concrete manier, zodat onze cliënten goed begrijpen wat het thema duurzaamheid inhoudt.”

Zware belasting

Logeerhuis De Bijenkorf is één van de logeerhuizen van de Gemiva-SVG Groep in Zuid-Holland. “De zorg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke of meervoudige handicap kan zwaar zijn voor ouders”, vertelt Lia Zoeteman. “Een logeerhuis ontlast ouders. Zij kunnen even meer aandacht aan elkaar en/of hun andere kinderen geven in de wetenschap dat hun gehandicapt kind met goede begeleiding in het logeerhuis is. Er zijn zes kamers die volledig zijn aangepast voor logés die niet mobiel zijn. Voor hen zijn er kamers met tilliften, douchebrancards en aangepaste bedden. Op de verdiepingen zijn kamers voor logés die mobieler zijn. Onze logés ervaren het logeerhuis als een leuke plek om er af en toe ook even uit te zijn. Zij kunnen dan ook wennen aan het elders wonen, want ooit gaan ze uit huis. De glasbakactie is een leuke manier van vrijetijdsbesteding voor onze bewoners. En de buurt kan er van meeprofiteren. Winst voor twee dus.”

Bron en tekst: www.gemiva-svg.nl