Zomer in het Dordrechts Museum

DORDRECHT – In het Dordrechts Museum kunnen kinderen op zondag 14 augustus de zomer ontdekken. Bij zomer wordt vaak gedacht aan de zon, ijsjes en zwemmen, maar niet direct aan het museum. Toch heeft het Dordrechts Museum veel zomerse schilderijen in de collectie. De kinderen gaan samen met een museumdocent op ontdekkingstocht in het museum.

 

 

 

Tijdens deze tocht ontdekken ze hoe kunstenaars de zomer schilderen en hoe je kunt zien dat het zomer is op een schilderij. Daarna gaan ze in het educatief atelier zelf hun eigen zomer tekenen. Door het hele museum zijn verschillende zomerse landschappen te vinden. Zo hangen er het Zomerlandschap van Andreas Schelfhout, Kinderen aan het strand van Johannes Evert Akkeringa en Zomer van Willem Maris.

 

Lichtreflecties
Maris heeft zich ooit eens laten ontvallen: “Ik schilder geen koeien, maar lichtreflecties.” De koeienvachten glinsteren in het zonlicht. Plaatselijk is de witte verf dik aangebracht om extra licht te vangen. Ook water, gras en bomen weerkaatsen het licht. De tinteling van licht en kleur in zomerse polderlandschappen boeide Willem Maris. Keer op keer bracht hij het in beeld. Die lichteffecten bezorgden hem de bijnaam ‘zilveren Maris’. Dit ter onderscheid van zijn broer Jacob, die vanwege zijn voorkeur voor zware wolkenluchten ‘grijze Maris’ werd genoemd.

 

Kinderen op het strand
Een ander mooi zomers werk is Scheepje zeilen van Bernardus Johannes Blommers. Deze schilder woonde in de zomer vlakbij de zee en het strand. Daar schilderde hij ook kinderen die een eigen bootje hebben gemaakt. In deze tijd hadden kinderen nog geen badpakken en zwembroeken en moesten ze gewoon in hun kleren naar het strand.

 

Aanmelden
De kinderworkshop Zomer vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur en kost 1,50 euro per persoon. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan door een mail te sturen naar actie@dordrechtsmuseum.nl

Bron en tekst:dordt centraal