Jeugd negeert examen voor scooterbewijs

AMSTERDAM – Het bromfietsexamen dreigt uit te lopen op een fiasco. Het aantal jongeren dat examen doet voor het bromfietsrijbewijs blijft ver achter bij de verwachtingen.

 

 

 

Sinds vorig jaar is het rijbewijs verplicht, maar uit een rapport van onderzoeksbureau DHV blijkt dat 33 tot 50 procent jongeren zonder rijbewijs rijdt. Iedere brom- en snorfietsrijder moet een theorie- en praktijkexamen afleggen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) deden in het eerste halfjaar van 2011 ruim 15.000 jongeren examen voor het bromfietsrijbewijs. Dat is de helft van het aantal dat het CBR bij de invoering van het rijbewijs voorspelde.

Volgens de brancheorganisatie van rijscholen Bovag doen veel jongeren geen examen omdat de kans dat de politie ze aanhoudt als ze zonder rijbewijs rijden klein is. Politiek Den Haag moet volgens Bovag in actie komen omdat de verkeersveiligheid in het geding is. Na het zomerreces gaat de BOVAG praten met de ministeries van Verkeer en Justitie. De organisatie vindt ook dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen. „Denk alleen maar aan het feit dat een verzekeraar niet wil uitkeren als je zonder rijbewijs een ongeluk veroorzaakt.

Bron en tekst:Telegraaf