Chemiebedrijven nemen maatregelen

 

De drie chemiebedrijven in de regio Rijnmond die volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu onveilig zijn, zeggen inmiddels maatregelen te hebben genomen.

 

 

 

 

Het gaat om de bedrijven Organik Kimya in de Botlek, Brentagg in Zwijndrecht en Vecom in Maassluis. Deze chemiebedrijven zijn volgens staatssecretaris Atsma niet veilig genoeg. Zijn ministerie (Infrastructuur en Milieu) heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid van Nederlandse chemiebedrijven. Dit naar aanleiding van de brand bij Chemie Pack in Moerdijk in januari 2011.

 

Een heftige brand bij Chemie Pack legde het bedrijf volledig in de as. De schade liep in de miljoenen. Het bedrijf bleek alle veiligheidsregels aan zijn laars te hebben gelapt.Organik Kimya in de Botlek maakt polymeren op waterbasis: latex voor in de verf en plak voor op de plakband. Brentagg in Zwijndrecht vermengt, verpakt en distribueert chemische producten. Vecom in Maassluis, reinigt producten als doucheputjes of opslagrekken na fabricatie. Dat bedrijf staat middenin een woonwijk.

 

Organik Kimya laat weten dat het gaat om zes punten die in de administratie verbeterd moeten worden. In overleg met de inspectie is daarvoor een tijdsplan opgesteld; in augustus moeten alle verbeteringen zijn doorgevoerd.Bij Brentagg in Zwijndrecht ging het ondermeer om een deur die niet brandveilig was. Inmiddels zijn alle verbeterpunten gerealiseerd.

Vecom in Maassluis zegt dat omwonenden zich geen zorgen hoeven te maken. De veiligheid is op orde. Een woordvoerster noemt een voorbeeld uit het rapport: “De vluchtwegen bij brand zouden zijn geblokkeerd. Dat was inderdaad zo toen er geinspecteerd werd, er stond een doos in de gang. Die hebben we uiteraard gelijk weggehaald.”

 

Bron en tekst:Rtv rijnmond