Risico doorligwonden in ASZ klein

DORDRECHT – Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) scoort goed op het voorkomen van doorligwonden. Bij een jaarlijkse landelijke meting bleek op de locatie Dordwijk slecht 1,8 procent van de patiënten doorligwonden te hebben. De locatie Zwijndrecht deed het nog beter. Hier was het percentage nul.

 

 

 

 

Vergeleken met de landelijke norm van 4 procent, scoort het ASz goed. Zelf houdt het ziekenhuis een strengere norm aan van 2 procent. Van de opgenomen patiënten in het ziekenhuis die wel doorligwonden hadden, bleek dat de meesten deze al hadden toen zij werden opgenomen, meldt decubitusverpleegkundige Christ Jochems. “Dat is heel vervelend natuurlijk voor deze mensen en uiteraard krijgen zij de bijbehorende zorg en behandeling. Onze inspanningen zijn erop gericht om het ontstaan van doorligwonden tijdens de opname tegen te gaan. Dat lukt erg goed en steeds beter, blijkt uit de recente telling. We zijn tevreden.”

 

Decubitus
Doorligwonden (of decubitus) zijn wonden die ontstaan als gevolg van de druk of de wrijving van het bed op het lichaam. Het kan bij zwakke patiënten al ontstaan na slechts twee uur liggen in dezelfde houding. Elke twee uur draaien is de eenvoudigste en belangrijkste maatregel ter voorkoming ervan. Ook moderne hulpmiddelen werken goed. Zo heeft het ASz op de intensive care speciale bedden staan die de druk van het bed op het lichaam automatisch verminderen.

 

Bron en tekst:Dordt centraal