Proef met gezichtsscanner bij juwelier

 

Bij een juwelier in Rotterdam is op proef een gezichtsscanner geïnstalleerd. De politie wil daarmee iets doen aan de vele overvallen in de stad.

 

 

 

 

 

 

Voordat een klant de juwelierszaak binnen mag komen, wordt zijn gezicht gescand. Daarna wordt het vergeleken met bekenden in een databank van de politie.

 

Werking van het systeem
Het systeem, fotoswitch genaamd, is gebaseerd op biometrische gezichtsherkenning. Deze gezichtsherkenning wordt op dit moment als pilot gedraaid bij een juwelier in Rotterdam. Dit systeem heeft een grote preventieve werking en wordt in eerste instantie alleen gebruikt bij juweliers met een ‘geslotendeur’ principe. De camera scant het gezicht en ziet of iemand gezichtsbedekkend materiaal draagt. Indien dit het geval is gaat de deur niet open.

 

Negatief signaal
Als iemand zonder gezichtsbedekking door de camera wordt gescand worden de biometrische gezichtskenmerken vergeleken met een profiel in de database. Als hier een ‘hit’ uit voorkomt zal de juwelier een negatief signaal krijgen zodat de deur dicht blijft en de mogelijke overvaller geen kans ziet om de winkel binnen te komen. De juwelier krijgt hierbij geen privacygevoelige informatie te zien.

 

Met het nieuwe beveiligingssysteem moeten volgens de politie overvallers worden tegengehouden. De Rotterdamse politie wil nog niet zeggen bij welke juwelier het systeem is geïnstalleerd.

 

Bron en tekst:Rtv rijnmond